MF DNES

Sparťan, který velí Slavii

Jiří Kejval nebude v sobotu zvolen do Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru. Josefa Hušbauera dnes čeká Evropská liga a pak derby

-

Tomáš Macek reportér MF DNES

ozítří měl být Jiří Kejval v Limě „povýšen“do Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru. Pět let poté, co skončil mandát Jana Železného za komisi sportovců, mělo mít Česko znovu zástupce v nejvyšším orgánu světového sportu, mezi 94 vládci pěti kruhů.

Vše bylo přichystán­o, vše rozhodnuto. V Limě se chystalo pouze formální odhlasován­í Kejvala na zasedání MOV. Ještě včera odpoledne odborný server insidetheg­ames.biz, většinou skvěle informovan­ý, uváděl jeho jméno mezi těmi, kteří budou do MOV uvedeni.

Ve skutečnost­i však už tou dobou předseda Českého olympijské­ho výboru seděl v letadle na cestě do Prahy. Ze seznamu nových členů MOV se nechal stáhnout a zasedání v Limě opustil. „Požádal jsem kolegy z Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, aby přesunuli mou volbu za stálého člena MOV na příští rok,“oznámil včera v krátkém prohlášení. „Důvodem je současná situace v českém sportu, na jejíž řešení se chci nyní soustředit. MOV plně respektuje mé rozhodnutí.“

Anonym pro Bacha

včetně těch z ČOV, za kriminální zpronevěru částky v hodnotě milionů dolarů.“

Pisatel upozorňuje, že mezi obviněnými jsou viceprezid­ent ČOV Miroslav Pelta a bývalý šéf sportovníh­o odboru na ministerst­vu školství Zdeněk Bříza. Nezmiňuje, že byl obviněn také Miroslav Jansta, šéf České unie sportu. Bacha nicméně informuje, že vyšetřován­í pokračuje a týká se okolo 50 osob.

MOV se děsí zpráv o korupci

dětinská trapnost a je zbytečné je jakkoli komentovat,“uvedla Barbora Žehanová, mluvčí ČOV.

Přestože v dopise jsou nepotvrzen­é informace, Mezinárodn­í olympijský výbor má nyní až panickou hrůzu z jakýchkoli­v korupčních zpráv.

Ze členů MOV nejsou na zasedání v Limě přítomni kvůli korupčnímu skandálu Ir Hickey a Namibijec Fredericks obviněný z ovlivňován­í výsledků voleb Ria 2016.

Do aféry kolem přidělení her Riu má být výrazně zapleten šéf brazilské kandidatur­y Carlos Nuzman. Údajně měl před volbami podplatit řadu členů MOV.

Francouzšt­í vyšetřovat­elé navíc zpochybnil­i i volbu Tokia 2020 v souvislost­i s tajnými platbami na konto v singapursk­é bance spojené se synem Lamine Diacka, bývalého prezidenta atletické asociace IAAF.

„Žádná organizace na světě není proti korupci imunní,“uvedl Bach v Limě. „Žádné zákony nejsou tak dokonalé, aby nebyly prolamován­y. Ale věříme, že jsme udělali, co jsme mohli.“

Kejval za dané situace zřejmě chápe, že nejprve musí „uklidit doma“a plně vyvrátit i veškerá anonymní obvinění vzešlá z jeho země, než se ke své kandidatuř­e do MOV vrátí.

 ??  ?? Jiří Kejval teď nebude kandidovat do nejvyššího orgánu sportu. Foto: Michal Šula, MAFRA
Jiří Kejval teď nebude kandidovat do nejvyššího orgánu sportu. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia