MF DNES

Houby začaly růst. Kam na ně vyrazit

-

Radka Hrdinová a krajští zpravodajo­vé MF DNES

Je to tady. „Zářím začíná pravá houbařská sezona,“říká Tereza Tejklová z mykologick­é poradny v Hradci Králové. Houbaři začínají z lesa nosit hnědé hřiby nebo václavky – typicky podzimní houbu, která se výjimečně hodí na zavařování. „Václavky lidé sbírají hodně, i protože se dají snadno rozpoznat a rostou ve velkých trsech,“říká.

Které houby jsou pro tuto část sezony typické?

Kromě václavek se ve větším množství objevují lišky nebo ryzce smrkové, to je pozdější houba. Houbaři ji mají rádi, protože se dá snadno rozeznat. Stejně jako ostatní jedlé druhy ryzců má oranžovoče­rvené mléko a je výborná. A pak jsou tu samozřejmě hnědé hřiby, ty v tomto období začínají růst více než v létě. Hřiby sametové, kterým někdo říká podzimní babky. Kromě hřibu dubového ale stále porostou i letní houby.

Které?

Například hřib smrkový, ten roste až do zámrazu, kozáci. Když má někdo štěstí, najde i křemenáče. Daří se i bedlám nebo masákům, ty mají na podzim krásné zvoncovité klobouky, které jsou z kulinářské­ho hlediska ideální na plnění.

Jsou oblasti, kde houby nerostou. V posledních týdnech přece jen více pršelo.

Nejhůře na tom od začátku roku byla jižní Morava, jižní Čechy a také východní Čechy. V příštích týdnech by to ale ani v těchto oblastech nemuselo být tak hrozné. Třeba ve východních Čechách rostou i tam, kde jste v létě nepotkali ani houbu.

Léto ale – především na jižní Moravě – bylo už několik let za sebou velmi suché. Mohlo by sucho podhoubí zničit tak, že by už podzimní deště nepomohly?

Léta byla v poslední době opravdu velmi suchá, kolem šedesáti procent průměru. Podzimy jsou naopak na srážky o něco bohatší, jako by se to snažily alespoň trochu dohonit. Ale jestli by sucho mohlo dojít až do takového extrému, že by zničilo podhoubí, to si netroufám odhadovat. Zatím se tomu nikdo nevěnoval. Příliš nevíme, co se s podhoubím za sucha děje. Zatím ale platí, že i po suchém létě mohou houby růst, na podzim k tomu mívají lepší podmínky.

Máte mezi houbami favority?

Mám moc ráda lišku nálevkovit­ou a slizáka mazlavého. Ten má sice ze spodu klobouku lupénky, je to ale hřibovitá houba. Klobouček připomíná klouzek. Je opravdu moc dobrá, má velmi zajímavou, kořenitou chuť. V kombinaci s liškou nálevkovit­ou je ideální do omáčky.

Kam byste pro ně šla?

Do smrkového lesa, ideálně ve vyšších polohách. Třeba v Orlických horách teď rostou. Slizáci rostou spíš uvnitř lesa, lišky mají rády mechovitou půdu.

Vždycky houby najdete, nebo jako ostatní spoléháte na náhodu?

Mám výhodu v tom, že vím, jaká stanoviště má která houba ráda, co potřebuje. Ale jestli na tom místě opravdu bude, to už je o štěstí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia