MF DNES

Únikový plán pro Sobotku

Spolustran­íci hledají premiérovi příští post. Do cesty se může postavit Jermanová

- Ondřej Leinert reportér MF DNES s přispěním Evy Zahradnick­é

Vzdal se pozice předsedy strany a ve volební kampani zcela ustoupil lídrovi Lubomíru Zaorálkovi. Přesto je Bohuslav Sobotka nadále jedničkou kandidátky ČSSD v Jihomoravs­kém kraji. A jeho spolustran­íci tak přemýšlejí, v jaké pozici by se mohl po volbách objevit.

Zadání je jednoduché. Významný politický post odpovídají­cí tomu, že do něho nastupuje muž s vizitkou jednoho z nejdéle sloužících premiérů v zemi.

A aby bylo jasné, že sociální demokracii sice v tuto chvíli vedou už jiní, ale zároveň že se o svého donedávna ještě předsedu adekvátně postarala. Což se jí v minulosti – jak ukazují příklady Miloše Zemana, Stanislava Grosse nebo Jiřího Paroubka – ne vždy dařilo.

A vypadá to, že místo našli. Dva na sobě nezávislé zdroje MF DNES řekly, že pro Sobotku budou po volbách v ČSSD chtít pozici předsedy Sněmovny. „Řeší se jeho další působení. Předseda Sněmovny by pro premiéra byla důstojná pozice,“říká vlivný člen ČSSD.

Na této pozici je od posledních voleb jiný sociální demokrat, stranický místopředs­eda Jan Hamáček. Ten by prý byl ochotný v příštím volebním období Sobotkovi pozici postoupit. Na dotaz MF DNES nicméně reagoval překvapeně.

„U žádné takové diskuse jsem nebyl. Ani nemá smysl žádné takové diskuse vést, protože nevíme, jak dopadnou volby,“řekl. Sobotka se pak k zamýšleným šachům nevyjádřil vůbec.

Ukážou volby

Plán má ostatně také zatím mnoho překážek a neznámých. Tu hlavní zmínil Hamáček – jak dopadne ČSSD ve volbách.

Ve vítězství ve straně věří sice málokdo, ale pokud by se ČSSD podařilo překonat hranici 20 procent hlasů, mohla by si i jako druhá na pásce o výrazné pozice říct. Předsedu Sněmovny by tak mohla mít podobně jako ODS v dobách opoziční smlouvy, která si pro svého šéfa Václava Kaluse v roce 1998 vyjednala s vítěznou ČSSD právě post šéfa Sněmovny.

Gazdík: Nemá na to charizma

Tak jako tak, o tom příště rozhodnou poslanci hlasováním. A třeba dosavadní místopředs­eda Sněmovny za STAN Petr Gazdík by si z dvojice Hamáček, Sobotka vybral raději svého současného šéfa.

„Pan premiér má sice mnoho kvalit, ale Jan Hamáček je a určitě by byl mnohem lepším předsedou Sněmovny,“říká.

„Třeba proto, že umí anglicky, má opravdu široký přehled a také určitý lidský přístup. V těch těžkých zahraniční­ch jednáních nebo reprezenta­ci hraje velkou roli osobní chemie a charizma, kterým pan premiér tolik neoplývá,“dodává Gazdík.

I kdyby ČSSD nakonec svedla navzdory dosavadním předvolebn­ím průzkumům vyrovnaný souboj s favorizova­ným hnutím ANO a navrhla na post šéfa Sněmovny jediného kandidáta Sobotku, musí počítat také s konkurencí.

V ANO totiž má k jedné z nejvrcholn­ějších ústavních pozic v zemi nakročeno kroměřížsk­ý poslanec Radek Vondráček.

Třiačtyřic­etiletý právník převzal před tři čtvrtě rokem pozici místopředs­edy Sněmovny od svojí stranické kolegyně Jaroslavy Pokorné Jermanové a rychle se v řízení schůzí zorientova­l. To Jermanová se vzdala funkce i svého poslanecké­ho mandátu, protože se stala hejtmankou Středočesk­ého kraje.

Vondráček však může mít překvapivo­u konkurenci i uvnitř vlastního hnutí. Do Sněmovny se totiž chce právě Jermanová vrátit.

Návrat ambiciózní Jermanové

Ze čtvrtého místa kandidátky ve Středočesk­ém kraji má na návrat velké šance. A podle informací MF DNES z hnutí ANO už několika svým kolegům také řekla, že by ji pozice předsedkyn­ě Sněmovny lákala. Jermanová to na přímý dotaz MF DNES odmítla. Přiznala ale, že o své budoucnost­i zatím nemá jasno.

Není totiž ani rozhodnutá, zda by v případě zvolení do Sněmovny zůstala hejtmankou a byla zároveň poslankyní, nebo se některé z funkcí vzdala.

„Nechám si ten luxus do té doby, než to bude rozhodnuté, a pak se rozhodnu. Takhle dopředu nic říkat nebudu. Až ta situace nastane, dostanete zprávu,“říká.

 ??  ?? Nástupce. Bohuslav Sobotka na ministerst­vu vnitra chválí stranickéh­o kolegu Milana Chovance. Ten po něm převzal vedení strany. Foto: ČTK
Nástupce. Bohuslav Sobotka na ministerst­vu vnitra chválí stranickéh­o kolegu Milana Chovance. Ten po něm převzal vedení strany. Foto: ČTK
 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ?? Dilema Hejtmanka a exposlanky­ně Jermanová.
Foto: D. Materna, MAFRA Dilema Hejtmanka a exposlanky­ně Jermanová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia