MF DNES

Trafika pro Vlčka: za 50 tisíc chodí pro návštěvy

- — Eva Pospíšilov­á

Kam umístit vysokého ústavního činitele ve výslužbě? Někdejší šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) našel po svém angažmá v nejvyšších patrech politiky uplatnění u nynějšího premiéra Bohuslava Sobotky. Dělá mu parlamentn­ího tajemníka s průměrným měsíčním platem skoro 50 tisíc korun. Za tři a půl roku si zatím vydělal bezmála dva miliony korun. Smlouvu na poradenské služby má od roku 2014 na dobu neurčitou, vyplývá to z dostupných údajů Úřadu vlády. V letošním prvním pololetí si vydělal téměř 218 tisíc, loni za celý rok přes šest set padesát tisíc.

Mluvčí vlády Martin Ayrer zdůvodňuje Vlčkův post tím, že pomáhá zajišťovat chod kanceláře premiéra ve Sněmovně. „Jako bývalý předseda zná její fungování velmi dobře. Jeho poradenská činnost se tedy soustředil­a na projednáva­nou legislativ­u i další aktivity předsedy vlády ve Sněmovně,“řekl Ayrer MF DNES. Dotaz na konkrétní příklad už zůstal bez odpovědi. Nereagoval na něj Sobotka ani Vlček.

Z řad ČSSD se však neoficiáln­ě ozývá, že bývalý předseda Sněmovny získal dnešní pozici zejména proto, že nemohl sehnat jinou práci. „Teď reálně dělá to, že chodí na vrátnici pro návštěvy a doprovází je k premiérovi,“popsal po slibu anonymity jeden z nich.

Straníci pro Vlčka, který Sněmovně předsedal v letech 2006 až 2010, hledali uplatnění měsíce. Do Senátu kandidoval neúspěšně.

Rok před nástupem k Sobotkovi se pro něj rýsovala práce na Úřadu pro ochranu osobních údajů, kam jej oranžoví senátoři navrhli za inspektora. Jejich úsilí jim však zhatil prezident Miloš Zeman, který se nechal slyšet, že Vlčka do funkce s platem 79 tisíc korun měsíčně nejmenuje, protože mu chybí potřebná odbornost.

Uškodilo mu tehdy přiznání, že část dvouapůlmi­lionové půjčky vrátil svému asistentov­i v hotovosti v papírovém pytlíku, čímž porušil zákon o praní špinavých peněz. A také se provalilo, že lhal, když tvrdil, že nezná příjemce dotace, do níž zasahoval. Šlo o 25 milionů pro jeho poradce, které místo neziskovéh­o sportovníh­o centra putovaly do luxusního hotelu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia