MF DNES

Jediný podezřelý je mrtvý. Pátrání po Michaele končí

- — Monika Gordíková

Policie odložila případ zmizelé školačky z Ústí nad Labem Michaely Patricie Muzikářové. Pátrala po ní od 11. ledna letošního roku, kdy tehdy dvanáctile­tá dívka nedorazila do školy.

„Na základě vyšetřován­í jsme dospěli k závěru, že nežije a její tělo je pravděpodo­bně ukryto někde na trase mezi Ústím a Plzní,“řekl na včerejší tiskové konferenci kriminalis­ta Martin Charvát.

Právě na Plzeňsku bydlel někdejší partner dívčiny matky. Ten je jediným podezřelým. Muž na konci ledna spáchal sebevraždu.

„Nepodařilo se nám do té doby nashromážd­it dostatečné množství důkazů, abychom ho obvinili. Není jiná konkrétní osoba, kterou bychom podezříval­i,“pokračoval Charvát. V autě muže našli policisté po jeho sebevraždě školní potřeby s Michaelino­u DNA. „Při první prohlídce tam nebyly,“podotkl Charvát s tím, že ve výpovědích podezřeléh­o byly velké rozpory, které nedokázal vysvětlit.

Jednou z verzí je, že za zmizením stojí sexuální motiv. Kriminalis­té zároveň nevylučují možnost, že smrt dívky mohla nastat po nešťastné náhodě. „Nemusela být zavražděna, mohlo dojít k nějaké nehodě. Mohla odejít dobrovolně a následně mohlo dojít k nějaké nešťastné události,“připustil Charvát.

Speciální tým vyšetřovat­elů vyslechl téměř tisíc lidí. Na případu bude i nadále pracovat. Michaela zůstává v databázi pohřešovan­ých. „Ačkoli bylo pátrání administra­tivně ukončeno, probíhá dál. Aktuálně jsme obdrželi dva poznatky od veřejnosti, které byly konkrétníh­o charakteru a na kterých intenzivně pracujeme. Mají reálný základ. Zároveň budeme dál pracovat s rodinou tak, abychom případně zjistili další indicie, které by nás mohly dovést k tělu,“dodal Charvát.

Zmíněné dva tipy pocházejí od psychotron­iků. „Člověk, který nám to sdělí, nemusí být psychotron­ik, může mít k věci nějaký vztah a jen se tak představit. Proto takovou informaci nelze podcenit,“vysvětlil náměstek krajského policejníh­o ředitele Zbyněk Dvořák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia