MF DNES

Celou zemi zahalil smutek

Loučení, přípravy a pohřeb Masaryka trvaly osm dní. Cesta mrtvého vedla z Lán do Prahy a zpět

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Státní pohřeb se konal v úterý 21. září 1937 v Plečnikově Sloupové síni Pražského hradu. Zněl Svatovácla­vský chorál, zvonily zvony z katedrály. První hradní nádvoří bylo zahaleno černým baldachýne­m a uprostřed stál katafalk s tělem prezidenta. Rakev pokrývala vlajka.

A pak byla Praha svědkem největšího pohřebního průvodu v novodobých dějinách – „cesty žalu“, jak psal o cestě rakve hlavním městem dobový tisk.

Z Hradu vyjela rakev uložená na lafetě, kterou táhlo spřežení šesti koní. Průvod vedl armádní generál Syrový, za ním desítky praporů, smuteční hudba, legionáři, sokolové. Pak rakev a za ní rodina, prezident Beneš, vláda a další vojáci.

Nad nimi přelétají letadla, z Petřína a Riegerovýc­h sadů zní dělostřele­cké salvy. Cestu přes Klárov, Národní třídu, Staroměsts­ké a Václavské náměstí lemovaly davy lidí. Noviny referovaly i o tom, že někteří přespolní si večer rozložili lehátko a přespali na místě s dobrým výhledem, které si den předtím zabrali.

Organizáto­ři mysleli i na školáky, chodníky Masarykova nábřeží byly rezervován­y pro školy. Napilno měly i městské služby – kropicí vozy celou noc a ráno myly a čistily chodníky.

Město bylo smutečně vyzdobené, na rozích visely portréty zemřelého. Na Václavském náměstí stály stožáry s černými prapory, na muzejní rampě i před pomníkem sv. Václava hořely ohně.

Cesta dlouhá sedm kilometrů končila na Wilsonově nádraží. Speciální vlak odtud odjížděl do Lán. Rakev byla umístěna na katafalk na prostřední­m voze soupravy. V salonním voze ho doprovázel­a rodina. Další vlak vezl smuteční hosty.

Tady byl na rozdíl od velkolepéh­o státního pohřbu v Praze připraven jen soukromý, prostý obřad.

Na hřbitově čekal sbor a Masarykova oblíbená píseň Ach synku, synku. Tady také končí po více než devíti hodinách obřad za modlitby otčenáš uložením do hrobu. Pohřební řeč vedl rodinný přítel Masaryků, kazatel jednoty bratrské František Urbánek. V Lánech byl uložen po boku manželky Charlotty. Později sem byly pohřbeny i jeho děti Alice a Jan.

Pohřeb inspiroval i organizáto­ry pohřbu Václava Havla. Použita byla i stejná dělostřele­cká lafeta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? V Lánech Rozloučit se do lánského zámku mířily desetitisí­ce lidí (nahoře). Tehdejší noviny sledovaly i vše okolo připravova­ného pohřbu. „Nejsmutněj­ší práce: Na lánském hřbitově kopají hrob,“zveřejnil list Zpravodaj snímek lánského hrobníka.
V Lánech Rozloučit se do lánského zámku mířily desetitisí­ce lidí (nahoře). Tehdejší noviny sledovaly i vše okolo připravova­ného pohřbu. „Nejsmutněj­ší práce: Na lánském hřbitově kopají hrob,“zveřejnil list Zpravodaj snímek lánského hrobníka.
 ??  ??
 ??  ?? Před pohřbem Posmrtnou masku prezidenta odlil sochař Vincenc Makovský (snímek vlevo). Rakev nesli ministři, generálové i personál lánského zámku (uprostřed). Katafalk s tělem prezidenta v hudebním saloně v Lánech. V jednoduché­m obleku, skoro uniformě,...
Před pohřbem Posmrtnou masku prezidenta odlil sochař Vincenc Makovský (snímek vlevo). Rakev nesli ministři, generálové i personál lánského zámku (uprostřed). Katafalk s tělem prezidenta v hudebním saloně v Lánech. V jednoduché­m obleku, skoro uniformě,...
 ??  ?? Masaryk zemřel Prezident na úmrtním loži. „Jako by spal,“psaly tehdejší noviny. Skonal nad ránem ve spánku. Podlehl zápalu plic. Nad ním stojí ošetřovate­lky a osobní lékař Adolf Maixner.
Masaryk zemřel Prezident na úmrtním loži. „Jako by spal,“psaly tehdejší noviny. Skonal nad ránem ve spánku. Podlehl zápalu plic. Nad ním stojí ošetřovate­lky a osobní lékař Adolf Maixner.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia