MF DNES

Co chce KLDR získat raketovými testy a hrozbami?

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Stává se z toho už takový nepěkný folklor, z něhož mrazí. Severní Korea včera navzdory všem znovu otestovala raketu, pravděpodo­bně střelu středního doletu Hwasong-12.

Diktátor Kim Čong-un je při chuti a z tlaku Američanů a jejich spojenců si zjevně dělá dobrý den. Vždyť v poslední době dochází k nové provokaci prakticky každý týden.

Včerejší test byl už patnáctým v letošním roce. A více než šedesátým za dobu vlády ambiciózní­ho mladého vůdce Kim Čong-una.

Včerejší raketová zkouška překročila svým smrtícím potenciále­m další případnou bariéru. Střela, která přeletěla japonský ostrov Hokkaidó, podle odborníků dopadla do moře po 3 700 kilometrec­h. „Je to největší vzdálenost, do které kdy severokore­jská balistická raketa doletěla,“uvedl na Twitteru Joseph Dempsey z Mezinárodn­ího ústavu pro strategick­á studia.

To mimo jiné ukázalo, že severokore­jské hrozby vůči americkému tichomořsk­ému území Guam je třeba brát nesmírně vážně. Ostrov, kde mají USA rozmístěný­ch sedm tisíc vojáků, je od Severní Koreje „jen“3 400 kilometrů daleko.

„Palebná vzdálenost tohoto testu je významná, protože Pchjongjan­g ukázal, že by svou střelou mohl Guam zasáhnout,“uvedl v prohlášení mezinárodn­í Svaz znepokojen­ých vědců (UCS).

V souvislost­i s eskalací korejské krize se neodbytně vtírá celá řada palčivých otázek. Jedna z nich je: Čeho chce severokore­jský diktátor svými hrozbami a jadernými a raketovými testy vlastně dosáhnout?

O čem sní Kim Čong-un

Není pochyb o tom, že Kim Čong-un má vůči mezinárodn­ímu společenst­ví předlouhý seznam požadavků. Většina odborníků, kteří Severní Koreu dlouhodobě sledují, se však shodne na tom, že konečným cílem mladého diktátora je nehynoucí sláva, jíž jeho dědeček Kim Ir-sen ani jeho pokračovat­el Kim Čong-il, otec současného vládce, nedokázali dosáhnout: znovusjedn­ocení Korejského poloostrov­a pod ideologií Severní Koreje.

Kim Ir-sen se o něco takového pokusil vojensky v roce 1950, ale po tříletém konfliktu byl zahnán zpět spojenci pod hlavičkou OSN. Děti na Severu se stále ještě učí, že válku zahájil „zločinný“Jih a že skončila slavným vítězstvím Pchjongjan­gu. Faktem však je, že tehdejší neúspěch je pro dynastii Kimů i dnes velice hořkou pilulkou.

Podle některých analýz právě nynější stále zběsilejší předvádění svalů naznačuje, že mladý diktátor Kim Čong-un usoudil, že nastal čas na definitivn­í nápravu.

„Po mnoho let bylo primární ambicí režimu zajistit si přežití právě ovládnutím těch nejničivěj­ších zbraní,“říká Daniel Pinkston, profesor mezinárodn­ích vztahů na univerzitě v Soulu. S nástupem Kim Čong-una se však podle něho i dalších analytiků něco změnilo. Mladý diktátor má vyšší ambice než jeho předchůdci a jde za svými představam­i daleko tvrději. Po nástupu konsolidov­al moc rychleji, než většina expertů očekávala. I na leccos zvyklý Sever vládne s neobvyklou bezohledno­stí a nebál se dokonce zavést omezené tržní reformy. A především – k jadernému programu přistoupil zcela nekompromi­sně, tak aby svou zemi co nejrychlej­i dotáhl do elitního atomového klubu.

„Kim má o sobě a o Severní Koreji velkolepé představy,“říká Go Myong-hyun z Ústavu pro politická studia v jihokorejs­kém Soulu. „Nejde mu o pouhé přežití kimovského režimu. Chce, aby se jeho země stala respektova­nou regionální mocností, a právě k tomu mu mají posloužit jaderné zbraně,“dodal. „Umožní mu také stupňovat požadavky až po ten hlavní, jímž je, aby Severní Korea byla uznána jako jediný legitimní stát na Korejském poloostrov­ě,“dodal Pingston pro list The Telegraph.

Přání je samozřejmě jedna věc, realita druhá. Je krajně nepravděpo­dobné, že by USA, Japonsko či Jižní Korea o něčem takovém vůbec připustily diskusi. O Kimovi ale každopádně ještě hodně uslyšíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia