MF DNES

Vlakem Praha–Brno každou půlhodinu

- — Marek Osouch

Vlakem do Prahy nebo v opačném směru do Brna každou půlhodinu. Soukromý dopravce RegioJet na železnici mezi Prahou a Brnem posiluje spoje. Místo dosavadníc­h tří párů vlaků jich bude mít od 10. prosince devět, v červnu dokonce počet zakulatí na deset.

„Čtyři páry budou představov­at spoje na zcela nové trase Praha–Vídeň, dva páry by měly jezdit na trase Praha–Brno a čtyři i s tím červnovým by měly spojovat Prahu přes Brno s Bratislavo­u,“přiblížil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Neočekává, že se v návrhu jízdního řádu ještě něco změní. „My nemáme záměr cokoliv měnit,“prohlásil Ondrůj.

Vlaky nejsou na úkor dosavadníc­h spojů Českých drah. Jedná se o zcela nové spoje, které Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zařadila do návrhu nového jízdního řádu. Místo dnešních dvaceti dálkových expresů jich tak bude brázdit trať mezi hlavním městem a jihomoravs­kou metropolí sedmadvace­t. A mohlo jich být ještě víc. RegioJet dokonce uvažoval o dvanácti párech.

„Není to tak, že jsme ty trasy nedostali. Během příprav jízdního řádu se vždy společným jednáním se SŽDC dospěje k finálnímu návrhu jízdního řádu, který zohledňuje počet spojů, jež dopravce chce mít, jeho obchodní model, provozní a další hlediska,“vysvětlil mluvčí RegioJetu.

Problémem, který Ondrůj nezmiňuje, je však kapacita dané trati. V případě trasy Brno–Praha jde hlavně o kapacitu brněnského hlavního nádraží. Kromě dálkových spojů z něj totiž všemi směry vyrážejí také klasické regionální osobní vlaky, které jsou páteřními linkami Integrovan­ého dopravního systému Jihomoravs­kého kraje. A regionální vlaky musí dávat přednost dálkovým. Pokud je zpožděný expres, zpoždění nabere i osobní vlak.

„O řešení situace jsme několikrát jednali se Správou železniční dopravní cesty, protože první návrhy jízdního řádu vypadaly skutečně dramaticky. Očekáváme však i tak zpomalení některých regionální­ch spojů, které budou předjížděn­y vlaky vyššího řádu,“sdělil krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák (ČSSD).

Klíčové pro něj bude, zda se skutečně podaří dodržet nový grafikon, který je už tak nahuštěn.

 ?? Foto: MAFRA ?? Hustší provoz RegioJet přidá na trase Praha–Brno spoje.
Foto: MAFRA Hustší provoz RegioJet přidá na trase Praha–Brno spoje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia