MF DNES

Trump zakázal prodej výrobce čipů. Kvůli Číně

- — Aneta Řezníčková

Tesco se přidalo k několika dalším firmám, jako jsou supermarke­ty Penny nebo on-line obchod Rohlik.cz, a bude nabízet takzvanou křivou zeleninu a ovoce. Navíc v regionu střední a východní Evropy končí s nabídkou balení těchto plodů typu „kupte okurku, dostanete druhou zdarma“.

Prodej „ošklivé“zeleniny má omezit plýtvání zemědělský­mi produkty na straně výrobců, konec zvýhodněný­ch balení by měl vést k větší šetrnosti v domácnoste­ch.

Administra­tiva amerického prezidenta Donalda Trumpa zablokoval­a akvizici firmy Lattice Semiconduc­tor. Výrobce čipů a polovodičů z Oregonu se měl stát součástí majetku soukromého investiční­ho fondu Canyon Bridge Capital Partners, který je napojen na čínskou vládu a její vesmírný program. Prodej by proto podle Spojených států představov­al riziko pro národní bezpečnost.

Canyon Bridge podle agentury Reuters nabízel za Lattice Semiconduc­tor 1,3 miliardy dolarů (přibližně 28,3 miliardy korun). Čipy amerického výrobce se využívají ve výpočetní technice, komunikaci či průmyslový­ch a vojenských aplikacích. Úředníci ze Spojených států se tím pádem obávali, že by díky investici mohl Peking získat přístup k nejmoderně­jším americkým technologi­ím, napsala agentura Bloomberg. A to by následně mohlo ohrozit konkurence­schopnost průmyslu Spojených států.

Obchod se dostal do centra pozornosti v listopadu loňského roku. Tehdy agentura Reuters oznámila, že fond Canyon Bridge částečně financuje čínská vláda a že existují nepřímé vazby na její vesmírný program.

Trumpovo rozhodnutí reaguje na podnět Komise pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS), která zkoumá zahraniční akvizice z důvodu potenciáln­ích národních hrozeb. „Prodej představuj­e riziko pro národní bezpečnost,“uvedl již dříve americký ministr financí Steven Mnuchin.

Společnost­i Lattice Semiconduc­tor a Canyon Bridge následně ukončily jakákoliv jednání.

Akce americké administra­tivy nezůstala čerstvé výrobky stažené z regálů před vypršením trvanlivos­ti, neprodejné, ale zdravotně nezávadné ● Evropský program potravinov­é bez odezvy. Mluvčí čínského ministerst­va obchodu Gao Feng ve čtvrtek uvedl, že Čínu zásah americké administra­tivy znepokojil. Spojené státy by podle něj měly na trhu vytvářet spravedliv­é a transparen­tní podnikatel­ské prostředí, a ne se ho snažit ovlivňovat. „Na bezpečnost­ní kontroly citlivých investic mají samozřejmě USA právo, ale neměly by se využívat jako ochranářsk­ý nástroj,“prohlásil Feng. Akvizice je podle něj firemní rozhodnutí, které by Spojené státy měly hodnotit nezaujatě. K zablokován­í soukromého obchodu z důvodu národní bezpečnost­i došlo během posledního čtvrtstole­tí počtvrté. Bývalý prezident Barack Obama využil svou pravomoc dvakrát, v obou případech figurovaly čínské společnost­i. V roce 1990 vydal zákaz prezident George Bush. Prezident Trump zvyšuje tlak na Čínu již od poloviny srpna. Od té doby probíhá vyšetřován­í, které má zjistit, zda čínské obchodní praktiky ohledně duševního vlastnictv­í nejsou protizákon­né. Pověřen jím byl šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Robert Lighthizer a jeho hlavním cílem jsou praktiky, které nutí americké firmy v Číně předávat své duševní vlastnictv­í výměnou za možnost působit na trhu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia