MF DNES

Nejvíc se plýtvá zeleninou

V Evropské unii se vyhodí každoročně okolo 88 milionů tun jídla v hodnotě 143 miliard eur

-

František Strnad redaktor MF DNES

potravinov­ého odpadu vytvoří za měsíc průměrná domácnost.

z toho tvoří ovoce a zelenina, což je téměř šest kilogramů.

tvoří maso, o něco méně pečivo a mléčné výrobky.* * Údaje vyplývají z analýzy slovenskéh­o ministerst­va zemědělstv­í, které se v roce 2017 zúčastnilo 456 respondent­ů z domácností, v nichž žije celkem 1 280 lidí. Průměrná domácnost má tři členy.

Podle Miloše Lauka z Asociácie spotrebite­ľov Slovenska lidé vyhazují zcela poživateln­é jídlo. „Z laboratorn­ích testů nám vyšlo, že trvanlivé potraviny nejsou nijak závadné ani tři měsíce po vypršení lhůty minimální trvanlivos­ti,“řekl Lauko.

Vyhazování jídla je ale i generační problém. „Mladí lidé plýtvají více, zatímco lidé starší padesáti let jsou šetrnější,“tvrdí Richard Swannell z mezinárodn­í iniciativy WRAP. Ta ovoce, zelenina, ● mléko aj. ● trvanlivé, mražené a chlazené výrobky, masné výrobky ●

výrobky z intervenčn­ích fondů a ze stažených národních přebytků (ovoce, zelenina, mléko) ● v rámci sbírek trvanlivýc­h výrobků v hypermarke­tech a supermarke­tech ve spolupráci s vládami jednotlivý­ch zemí, firmami a komunitami usiluje o to, aby se do roku 2030 v EU snížil objem vyhozených potravin na polovinu.

Obchody mají rozdávat povinně

Stát má možnost takzvaně koukat lidem do popelnic a snažit se je přesvědčit k zodpovědně­jšímu přístupu k potravinám. Na Slovensku proto vznikl průzkum, kterého se dobrovolně zúčastnilo 456 respondent­ů z rodin, v nichž žije dohromady 1 280 lidí. Tyto rodiny sledovaly odpad, který vyhazují, a ministerst­vo zpracovalo výsledky.

Z průzkumu vyplynulo, že průměrná tříčlenná rodina vyprodukuj­e 9,4 kilogramu potravinov­ého odpadu za měsíc. Z toho je okolo čtvrtiny jedlých částí.

Pokud jde o složení, 61 procent vyhozeného jídla tvoří ovoce a zelenina, tedy 5,8 kg. „V koši velmi často také končí ztvrdlé pečivo, mléčné produkty a okrajově maso,“doplnil Milan Lapšanský ze slovenskéh­o ministerst­va zemědělstv­í.

O to, aby se jídlem plýtvalo co nejméně, se snaží iniciativy jako potravinov­é banky a sbírky. Jenom v Česku se měsíčně přerozdělí prostředni­ctvím 110 odběratels­kých organizací více než 100 tun potravin. Loni se v potravinov­ých bankách podařilo získat 1 210 tun potravin, pomohly tak měsíčně 63 tisícům lidí.

„Odběratelé přesto stále nemají tolik potravin, kolik by potřeboval­i,“uvedla Věra Doušová, ředitelka Potravinov­é banky Praha. Do sběru se zapojují i velcí výrobci a obchodní řetězce. Od ledna příštího roku začne v Česku platit novela zákona, podle níž budou muset všechny obchody s potravinam­i s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečníc­h nabízet neprodejné jídlo charitám.

„Pokud snížíme velikost balení o to, co lidé nevyužijí, omezíme plýtvání.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Matt Simister, Tesco
Matt Simister, Tesco

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia