MF DNES

Žába velká jako lev. Ten z korunové mince

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vážně, taková žába opravdu existuje. Kdyby si sedla na korunovou minci, zakryla by českému lvu tělo a hlavu. Nohy a rozdvojený ocas by mu zůstaly koukat. A to je, prosím, dospělá, plně vzrostlá žába, ne nějaký čerstvě zmetamorfo­vaný pulec. Ale k téhle žábě se ještě vrátím, protože dnes tu hodlám probrat všechny nejmenší obratlovce planety.

Mezi savci byla až do roku 1974 v čele bělozubka nejmenší. Něco jako rejsek, abych vám ji přiblížil. Zatraceně malý rejsek, protože váží jen 1,8 až 2 gramy a měří 36 až 53 milimetrů. V uvedeném roce 1974 byl popsán její vážný přemožitel, netopýrek thajský. Ten váží srovnateln­é 1,5 až 2 gramy, ale měří jen 30 až 40 milimetrů. A zapomeňte, že byste mu chtěli roztáhnout a přeměřit křídla!

V případě ptáků není co řešit. Nejmenší je samozřejmě kolibřík. Má české jméno kalypta nejmenší a samice, která je větší než samec, váží 2,6 gramu a měří 61 milimetrů.

U plazů jsem se krapánek zasekl. Herpetolog­ové mají bohužel neblahý zvyk fotografov­at si je na špičce prstu, což nutně odvádí k úvahám uspořádat pro ně na Hithitu sbírku, která by jim doživotně financoval­a služby manikérek. To se pak těžko hodnotí plazí rekordmani… No nic. Za nejmenší plazy lze bez výčitek svědomí prohlásit dva druhy gekonů, které žijí v Karibiku. Měří pouhých 16 milimetrů. Přece jen mi to ale nedá, abych alespoň nezmínil nejmenšího hada. Kdybyste z uvařené špagety utrhli 10 centimetrů, jako byste ho měli před sebou.

A kategorií obojživeln­íci jsme ve finále. Vůbec nejmenší žába byla popsána teprve roku 2012 a je z Nové Guineje. Jeden americký profesor se svým studentem tam hrabali hrabanku – a tuhle žabku parosničku z ní ke svému překvapení vyhrábli. Měří 7,7 milimetru! Většina autorit tvrdí, že jde o nejmenšího obratlovce vůbec. Kritici by sice raději prohlásili za vítěze rybku, kterou zmíním níže, ale jejich argumentac­e postavená na miligramov­ých rozdílech v hmotnostec­h obou soupeřů na mne moc silný dojem neudělala.

Touto absolutně nejmenší rybou, která má navíc v celkovém pořadí nárok na skvělou stříbrnou medaili, je kaprovitý prcek Paedocypri­s progenetic­a. Objeven byl teprve v minulé dekádě v rašelinnýc­h bažinách na Sumatře a Borneu a měří jenom 7,9 milimetru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia