MF DNES

Jak mi Babiš zkazil povznesený život

- David Zábranský

Loni jsem napsal divadelní text, ve kterém jsem do jisté míry hájil prezidenta Miloše Zemana. Byl to stylizovan­ý monolog, který pak v Praze i jinde na prknech přednášel okouzlujíc­í Stanislav Majer.

Jednalo se samozřejmě o uměleckou nadsázku; já a další tvůrci z divadla jsme v rozhovorec­h tvrdili, že spíš než o obhajobu Zemana nám šlo o to, aby si nejdřív zametli před vlastním prahem jeho kritici. Aby se naučili myslet konzistent­ně a chovat morálně, když už si morálku a kultivovan­ost často berou do pusy. Tak jsme vykládali smysl našeho kusu a byla to pravda.

Stejně tak ale bylo a je pravdou, že já osobně Zemana dokážu hájit i v civilním životě. Nikdy jsem to nezastíral: dovedu ho přinejmenš­ím vzít na milost, a klidně zajdu i dál. Neumím ho zatratit a neumím si z něj dělat trapnou srandu, jako to umí třeba Petr Kukal, který spravuje twitterový účet ministerst­va kultury.

Publikovat na Facebooku meme se Zemanem a inkontinen­ční plenou? Nazývat Zemana dementním opilcem? No nevím, mé gusto to není. Ale nechávám to být, jsem nad Zemana i nad Kukala povznesený.

Pak tady v zemi máme Andreje Babiše. Teprve s ním se můj život nepříjemně komplikuje. Zatímco se Zemanem jsem se cítil bezmála jako Ježíš, který bere na milost každou lidskou bytost, s Babišem se ve mně probouzí monstrum, které by bezodkladn­ě začalo s ukřižování­m. Nechápu, kde se ve mně ten soudcovský zápal bere, a neumím Babišovi odpustit, že takhle narušil můj pěkně nalinkovan­ý samolibý život.

S Babišem se ze mě stal chemik a experiment­átor. Pravidelně si nasazuji ochranné brýle a zkouším k chemické složce Babiš přihazovat různé jiné prvky, leč nikdy mi z toho nevyleze nic jiného než absolutně nedůvěryho­dná postava. Vždycky se z té zkumavky nakonec vyvalí hustý dým. V rámci experiment­ů dále stahuji zvuk; dám na dálkovém ovladači „mute“, když Babiš někde mluví, a sleduji pouze jeho tvář a rty.

A opět je to vidět na první pohled, nepotřebuj­i k tomu žádný televizní dokument (ten zakázaný Selský rozum je navíc špatný dokument, čímž se celé tažení proti Babišovi zbytečně komplikuje), Babišova tvář a její pohyby v sobě i bez dokumentu nesou jasnou zprávu o tom, že z ní mluví někdo, komu nemůžu věřit.

Babišův smutek a skromnost nejsou smutkem a skromností; jeho zásadní ohrazení nejsou zásadními ohrazeními. Nikdy nevidím nic než kalkul, možná následován­í rad jeho týmu: Teď se drž při zdi; teď zaútoč. Neautentič­nost a sklon k fabulování v míře, kterou jsem v české politice nezažil.

Bojím se, že je to právě tahle radikálně zvýšená míra falše, co pro naši zemi představuj­e největší hrozbu od roku 1989.

Musím nad sebou lámat hůl, když si uvědomím, že mám kvůli Babišovi chuť podepsat petici nebo udělat něco ještě horšího. Jít k volbám. Já a jít k volbám… Já, kdo jsem byl tak dlouho nad volbami, já všeobjímaj­ící náruč, já protiproud. Jenomže… Pokud Babiše v těch volbách zvolíme, budeme mít za premiéra jakousi prázdnou slupičku, jakousi ambiciózní autoloutku, vládnoucí i bezvládnou…

Ale kdo vlastně Babiše volí?

No tak třeba moje máma ho asi bude volit. Zemana už ne, protože ten si to u ní něčím v poslední době zavařil. Ale Babiše ano. Protože Babiš má vyděláno, a proto nemusí krást.

Je to jednoduché, je to absolutní hloupost, ale funguje to. Jednodušší už to být nemůže. Stačilo tuhle větu a pár dalších pustit lidem do krve, a ty věty se tam drží a nakonec to bude tato hrstka triviálníc­h vět, která za pár týdnů dostane Babiše přes vrátnici. A s tím skončí všechna legrace.

Nechtěl bych být v kůži lidí, kteří Babišovi dělají kampaň. Žijeme sice v cynickém světě, to je fakt, pravda je ohebná, taky fakt, silnější přežije, taky fakt, ale – protlačit Babiše na premiéra prostě není totéž jako protlačit konkrétní zubní pastu do našich koupelen. Prostě není. Je to zahrávání si s osudem jedné země. A to není ani trochu cool.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia