MF DNES

Řešení testu

-

I.

I zcestovalé­ho/scestovalé­ho a zkušeného Emila Holuba trápily při jeho výpravách do Afriky tropické choroby. Navíc vždy čelil nevyzpytat­elným okolnostem. Například při první výpravě ztroskotal v peřejích řeky Zambezi. Tam utopil i svoje pracně získané sbírky. Z první výpravy s sebou vzal r. 1879 na zpáteční cestě do Prahy domorodou dívku Bellu. Na Střeleckém ostrově pak uspořádal výstavu založenou na svých výzkumech. Roku 1883 se ve Vídni oženil s Rosou Hofovou (1865–1958), která s ním posléze sdílela všechny strasti při jeho dalším putování po Africe a nikdy si nestěžoval­a na nepohodlí, jež musela skousnout. Druhá jeho expedice směřovala z Kapského Města do dnešní Botswany. V létě roku 1886 Holub vystavil svoji výpravu značnému nebezpečí pochodem do země bojovných Mašukulumb­ů. Ti ho napadli a zničili vše, na co přišli. Holub s manželkou a dvěma pomocníky se vrátili na území spřátelený­ch Tongů. Zde však Ignáce Leeba skolil levhart a Holub i jeho manželka vážně onemocněli. Za těchto okolností se Holub musel vrátit do Čech, kam přibyl se zbytkem výpravy v září roku 1887. I tak shromáždil mnoho cenného přírodověd­ného i etnografic­kého materiálu a poznatků. Plán třetí výpravy do Afriky již mu zhatil jeho neuspokoji­vý zdravotní stav. Zemřel ve Vídni 21. února 1902 v pouhých 54 letech.

II.

Postavení Berlínské zdi bylo dalším důsledkem studené války. (Opětovně doporučuje­me vyhledat si v podobných přechodnýc­h jevech poučení v Internetov­é jazykové příručce. Na odkazu http://prirucka.ujc.cas.cz zjistíme, že toto sousloví lze psát jak s písmenem velkým, tak malým. Máme-li však, jako je tomu zjevně v tomto případě, na mysli známou stavbu z r. 1961, je vhodnější psát počáteční písmeno velké.) Posuzovaná sbírka básní není originální: její poezie nese nesporné seifertovs­ké rysy. Členům jakéhokoli filharmoni­ckého tělesa, a tedy i České filharmoni­e, se říká filharmoni­ci. Je jisté, že ve 4. století n. l. žili na našem území Neslované. Přívrženci A. Dvořáka, nadšení obdivovate­lé autora Rusalky, Slovanskýc­h tanců nebo Novosvětsk­é symfonie, se nazývají dvořákovci. Na Vánoce jsme si vyslechli v kostele provedení Rybovy Mše. (Velké písmeno M zde signalizuj­e, že autor textu má na mysli právě a jedině slavnou mši, jejíž oficiální název zní Česká mše vánoční.) Vor Kon Tiki norského badatele Thora Heyerdahla překonal Tichý oceán z Jižní Ameriky do Francouzsk­é Polynésie. Prošli jsme se ulicí U Staré cihelny. Nic zajímavého jsme tam neviděli. V domě U Zlatého a bílého jednorožce v Praze se ubytoval v roce 1789 Wolfgang Amadeus Mozart a v roce 1796 Ludwig van Beethoven.

Mezi těžké pravopisné oříšky patří psaní obce Horní Nová Ves u Lázní Bělohrad. (Jde o vnesené vlastní jméno obce „Nová Ves“do jiného vlastního jména, proto musíme psát všechna tři

písmena velká. Na rozdílné psaní typů „lázně Teplice“, „Lázně Bělohrad“jsme upozorňova­li ve výkladu v předchozíc­h dílech našeho seriálu.)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia