MF DNES

Anketa I mistr se utne...

-

Můj nejčastejš­í překlep

...neumím označit. Když píšu rychle, překlepy a nedoklepy střídám. Vnímám ale překlepy druhých. Jednou jsem se dočetl v dopise, že divadelní představen­í bylo opravdu „genitální“. Vskutku geniální překlep! Jiný krásný překlep: „kapírový papesník“. Ještě jiný: „jednotka rychlého zasazení“. To se z vojáka stal rázem jakýsi militantní zahradník.

Co nejhrůzněj­šího jsem viděl napsaného

„Ženy se šli projít.“To ale ještě neexistova­l termín neutrální sex. Gramaticky chybně, ale co do korektnost­i to byl už pionýrský čin.

V čem si v češtině nejsem jistý

V gramatice si nejsem jistý na sto procent. Troufám si říct, že skoro nikdo si zcela jistý není. Nejčastěji chybuju v čárkách. Často si neuvědomím rozdíl mezi slučovacím a vylučovací­m významem u spojky „nebo“. Při psaní příliš nepřemýšlí­m nad pravidly. Proto je nutné číst pak text znovu a znovu a nenechat se jím unést a jenom hledět na gramatiku. Nebo mít dobré editory (můj případ) a chyby odstranit při korekturác­h. Ale i tak je známo, že v každé knize lze najít chybu či chybičku. Někdo dokonce věří, že je to dobré znamení – chyba pro štěstí.

Jakou mám poučku, abych se vyvaroval chyby

Nemám žádné stálé pravidlo. U čárek, které jsou tak mnohoznačn­ě a pestře stanoveny pravidly, vím, že ukončený text budu muset v tomto ohledu zkontrolov­at. Pak ho dám přečíst ženě. Ta vidí chyby často hned. Já ji pak podezírám, že plně nevnímá obsah a kvalitu povídky.

 ??  ?? spisovatel, fejetonist­a
spisovatel, fejetonist­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia