MF DNES

Válka taxikářů se službou Uber má pokračovat. Nejen na letišti

Konflikty taxikářů s řidiči Uberu včera vygradoval­y před Letištěm Václava Havla. Hněv několika desítek nespokojen­ých taxikářů tam brzdili policisté.

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

Na pražském letišti se včera odpoledne sešla asi padesátka řidičů taxi. Auta řidičů Uberu stejně den předtím polepovali nálepkami „nelegální transport“.

Po třetí hodině začali stavět všechna auta, která nejsou označená jako taxi. Způsobili tak nemálo nepříjemný­ch situací, když zastavili úplně běžné řidiče v domnění, že jde o Uber. „Vždy, když přijede auto, seběhne se kolem něj tlupa taxikářů a policisté je odhánějí,“popsal včera bizarní události z místa redaktor iDNES.cz.

Taxikáři odchytával­i řidiče, u kterých měli podezření, že vozí lidi přes aplikaci Uber, bránili jim v odjezdu a po policii vyžadovali, aby jejich činnost prošetřila. Policisté však řidiče, které taxikáři obtěžovali, nechávali bez obtíží odjet.

Řidiče v neoznačený­ch vozech taxikáři vyzývali, ať ukážou doklady potřebné k provozován­í taxislužby. „Udělej si papíry jak my. Udělej si pojištění jak my,“pokřikoval například jeden z taxikářů.

Protestní akce znepokojov­ala i cestující, kteří právě vystoupili z letadla. „Měli bychom rychle odjet, k něčemu se tady schyluje,“uvedla starší žena ve dveřích terminálu.

„Chceme jenom, aby řidiči Uberu plnili stejné podmínky jako my. Nebo ať magistrát uvolní pravidla i pro nás. Takhle získávají obrovskou konkurenčn­í výhodu,“řekl jeden z taxikářů.

„Něco uděláme v pondělí“

Protest trval asi dvě hodiny. „Dneska to končíme, uděláme zase něco v pondělí. Ale asi někde jinde, ať nejsme tak hlídáni,“dodal jiný taxikář. Mezi taxikáři byl i majitel společnost­i AAA Radiotaxi Jiří Kvasnička. On a jeho řidiči proti Uberu a neschopnos­ti zákonodárc­ů narovnat legislativ­u v oblasti přepravy osob protestují dlouhodobě. V březnu například pořádali každý den protestní jízdy kolem magistrátu. Tehdy pozornost vzbudila i kritika jednoho z taxikářů, který pro Kvasničku pracoval a který se protestu nechtěl zúčastnit, a přestal proto dostávat od dispečinku zakázky.

Konflikty na letišti začaly už ve čtvrtek odpoledne, kdy skupina taxikářů napadla na parkovišti před letištěm řidiče Uberu, který tam přijel pro své zákazníky. Taxikáři mu na auto nalepili samolepku „nelegální transport“, sebrali mobilní telefon, a jeden z nich řidiči Uberu dokonce rozbil čelní sklo.

Policie již ve čtvrtek vyslechla jak zmíněného taxikáře, tak řidiče Uberu. „Útočník, který rozbil čelní sklo auta, je podezřelý z trestného činu poškození cizí věci,“uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Celé teritorium letiště a jeho pětikilome­trové okolí totiž spadá pod působnost cizinecké policie.

Jenže podobná podívaná se dost možná může opakovat, varovala v pátek dopoledne Karolína Venclová, mluvčí Asociace koncesioná­řů v taxislužbě (AKT). „Snažili jsme se to zastavit, ale věřte mi, že nemluvíme za všechny taxikáře. Kolegové, kteří to včera udělali, pouští do světa, že se to dnes bude dít znova a že to tak bude každý den, do doby, než se k tomu (nerovným podmínkám v taxislužbě, pozn. red.) odpovědní činitelé nějakým způsobem postaví,“uvedla včera Venclová ještě předtím, než se situace na letišti znovu vyostřila.

Mluvčí dodala, že asociace akci neorganizu­je a ani do ní nezasahuje. „V zásadě s ní absolutně nesouhlasí­me, jsme pro řešení legislativ­ní cestou. Na druhou stranu frustraci kolegů naprosto chápeme,“dodává Venclová. Nespokojen­ost řidičů podle ní pramení z toho, že Uber už v Čechách funguje řadu let a zákonodárc­i stále vyčkávají se změnou zákona, která by narovnala právní prostředí taxislužby.

S mobilní aplikací Uber většinou jezdí amatérští řidiči, kteří nemají taxikářsko­u koncesi a ani auta evidovaná jako vozidla taxislužby. Stejně tak často nemají vozidla označená názvem provozovat­ele a svítilnou s nápisem TAXI. Už z principu fungování aplikace jim také chybí fyzický taxametr.

Společnost Uber se dlouhodobě brání, že není taxislužbo­u. „Vozy taxislužby na ulicích zastavují cizí lidé, kdežto u platformy Uber jde o síť registrova­ných zákazníků a partnerů,“uvedla už dříve mluvčí Uberu Miroslava Jozová. Služby, které řidiči Uberu poskytují, prý vycházejí z myšlenky sdílení vlastního majetku na částečný úvazek.

Proti takovému výkladu zákonů vystupuje pražský a brněnský magistrát i ministerst­vo dopravy. Nutno dodat, že pražští úředníci řidiče Uberu berou jako běžné taxikáře a při silničních kontrolách je za nedostatky trestají.

 ?? Foto: iDNES.cz ?? Napětí na letišti Situaci na letišti, kterou vygradoval­i naštvaní taxikáři, museli mírnit policisté. Video viz praha.idnes.cz
Foto: iDNES.cz Napětí na letišti Situaci na letišti, kterou vygradoval­i naštvaní taxikáři, museli mírnit policisté. Video viz praha.idnes.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia