MF DNES

Oranžová hráz slábne. Cíl je blízko

Vášnivý dav hodlá vyhnat tenisty po 11 letech z elitní skupiny. Ale Češi v baráži vedou 2:0

-

Miroslav Němý reportér MF DNES v Haagu

hiemo de Bakker poskakoval a pumpoval rukama, což ještě vyhecovalo již tak natěšené tribuny. „Všichni nás tu tak dobře podporují – jsou hluční, ale féroví,“pronesl poté, co donutil českou jedničku k pětisetové přetahovan­é. Jiří Veselý ji ukončil až po 224 minutách. Ale vítězně. Jak důležité! Oranžová na ploše v podobě místní antuky, oranžová v hledišti tvořená nadšenci v národních barvách. V nizozemské­m Haagu probíhal tvrdý boj o to, aby Češi mohli také v roce 2018 hrdě říkat: Patříme mezi elitu Davis Cupu.

Veselý v baráži zařídil první bod, po něm navíc domácí eso Robin Haase v další pětisetové mele nečekaně podlehl výtečnému Lukáši Rosolovi. 0:2! Češi tak v bouřlivém prostředí zažili ideální, snový start. „To nečekal snad nikdo,“pravil spokojeně jejich kapitán Jaroslav Navrátil. Stačí proměnit jednu z příštích tří šancí, ideálně hned sobotní čtyřhru a ve Světové skupině zůstanou.

Před startem baráže zazněl i song ze znělky seriálovéh­o šlágru Hra o trůny. Působivé, leč fakticky samozřejmě nepřesné: v Haagu jde o to mít vůbec šanci někdy na trůn pomyslet, o triumf se souběžně v semifinále perou jiné čtyři země.

Češi jsou bez svého nejlepšího tenisty Tomáše Berdycha, který se omluvil. Urputný a v Davis Cupu tak spolehlivý Radek Štěpánek doléčuje tělo po operaci zad.

Třetí baráž, třetí oslavy?

Jiří Veselý se nepropadá, ale ani nestoupá k výšinám. Jeho kolegové pro dvouhry Rosol a Adam Pavlásek prožívají sezonu vyloženě utrápenou. Debutant Roman Jebavý připadá v úvahu jen pro čtyřhru, v níž se dere žebříčkově nahoru.

Ale Davis Cup je vážně jiná, specifická soutěž. Navrátil v ní vede Česko už jedenáctým rokem, tým pod ním v letech 2012 a 2013 fenomenáln­ě zvítězil, ale také už v minulosti dvakrát bojoval o setrvání mezi nejlepšími.

V Rumunsku to v roce 2011 byla suverénní jízda; i proto, že rozhádaným domácím chyběla jednička Victor Hanescu.

Předloni v Indii patřilo mezi soupeře také tropické klima „prádelny“v Dillí, ale pořád platilo, že tenisově Češi protivníka převyšují.

A nyní potřetí? Tribuny v Haagu každý úspěch slavily oranžovou vlnou, lidé tancovali a věřili v šanci na to, že třeba letitého účastníka elitních daviscupov­ých klání pošlou o patro níže. Nevypadá to ale, že by se jim přání mělo vyplnit.

Rosol, daviscupov­ý expert

Veselý dodal po boji „povinný“bod, což se ukázalo jako klíčové. „Uvědomoval jsem si, jak důležitý zápas to je,“pronesl po dramatu. „Musím se až smát, když se zmiňuje, že je de Bakker v páté stovce – dlouho byl v první a patří tam. Podle mě je to otázka pár měsíců a zase bude zpátky. Ode mě to byl dosud můj největší zápas v Davis Cupu.“

Další pětisetová bitva, kdy už venku byla dávno tma, měla zase českého vítěze. Byl to výrazně kvalitnějš­í tenis, v němž Rosol potvrdil, že za Česko umí opravdu smělé kousky.

Loni zdolal v Davis Cupu Alexandera Zvereva či Jo-Wilfrieda Tsongu, nyní v domácím prostředí skolil Haaseho, rodáka z Haagu.

K úplnému ideálu už chybí jen Nizozemce dorazit ve čtyřhře. Uvidí se, nakolik pět setů na antuce vyčerpalo Veselého (případně i Rosola, do čtyřhry může naskočit také on).

Bez ohledu na to se oranžová bariéra drolí. Kdy povolí úplně?

 ?? Foto: Pavel Lebeda, ČTK ?? Téměř čtyři hodiny bojoval Jiří Veselý (na snímku) s domácím de Bakkerem.
Foto: Pavel Lebeda, ČTK Téměř čtyři hodiny bojoval Jiří Veselý (na snímku) s domácím de Bakkerem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia