MF DNES

Zase ta tíha... Ale de Bakker ani tak nezpůsobil debakl

-

Zápisník Miroslav Němý reportér MF DNES v Haagu

Kousek od pobřeží Severního moře se počasí mění skutečně typicky nizozemsky: chvíli hustý déšť, chvíli silný vítr, chvíli azuro. Platí úsloví, že se zde hodí deštník i sluneční brýle zároveň.

Do haly Sportcampu­s v Zuiderpark­u pochopitel­ně nezatéká ani nepraží, ale v úvodní den baráže o setrvání mezi elitou Davis Cupu to od lídra týmu Jiřího Veselého i tak byla příliš rozlítaná podívaná, skoro až kopírující počasí v Haagu.

Zase se ukázalo, jakou má tradiční soutěž magii – a zároveň zrádnost. O pohár pojmenovan­ý po Dwightu F. Davisovi se hraje již od roku 1900 a zápasy dokážou mazat rozdíly; žebříček ATP občas působí jen jako doplňkový faktor. Některým tenistům boj za národní barvy vyhovuje, jiné svírá zodpovědno­st. Třeba Veselého. „Vždycky říkal, že je nervózní. Ale já věřím, že konečně prodá to, co umí,“pronesl po losu kapitán Jaroslav Navrátil. Veselý nezažívá ani výjimečnou, ani příšernou sezonu. Rozhodně umí daleko, daleko víc. Ale vyhrál. Vyhrál z dřiny, často skoro až z trápení.

Proti de Bakkerovi měl žebříčkově k dobru téměř 350 míst; byť nizozemská dvojka nemá aktuálně pozici odpovídají­cí svým schopnoste­m, prohrát s ním by byl v tomto případě debakl (či debakker, chcete-li).

Veselý si v daviscupov­ých singlech zlepšil bilanci na 5-7, ale do výher se mu pořád počítají i triumfy za rozhodnuté­ho stavu.

Pesimisté nad ním už v bitvách za Česko budou lomit ruce dopředu, optimisté možná namítali: vždyť to lze změnit ještě teď v Nizozemsku, třeba v nedělním boji jedniček proti Robinu Haasemu. Ale na ten už ani nemusí dojít. Veselého výhra zrozená v potu a boji totiž po triumfu Rosola ještě nabyla na ceně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia