MF DNES

Průzkum Merkelová jasně vede

-

Tady ve Freyungu o nich ani nevím. Obávám se do budoucna jen jediného. Jak to Německo zvládne po finanční stránce. Uprchlíci tu musí začít pracovat. Jenže to je problém, když neumějí většinou řeč,“poznamenáv­á.

„Němci nadávají jen potichu“

Vstřícnou politiku vůči uprchlíkům kritizuje starší muž původem ze Slovenska, který dnes žije v Pasově. Do Německa emigroval už v šedesátých letech, má tedy s čím srovnávat.

„Volby vyhraje Merkelová, to je jisté. Já budu přesto volit pravděpodo­bně AfD, aby mě odtud jako cizince mohli vyhnat, nebo Svobodnou demokratic­kou stranu (FDP),“usmívá se. „S dnešní migrační politikou nesouhlasí­m, Slováci, Maďaři, Češi byli proti přijímání uprchlíků. Já jsem také. Přicházejí sem mladí chlapci, kteří nemají žádné zaměstnání, žádné ambice a peníze chtějí od státu. Budou s nimi problémy i v dalších letech,“myslí si Slovák, který má už dlouhá léta německé občanství.

„Když jsme emigrovali my, jako akademici, nedostali jsme nic zadarmo. Musel nás někdo pozvat, všichni jsme museli mít vízum. V kapse jsem měl tenkrát padesát marek a to bylo všechno. Hned jsem si začal ● Konzervati­vní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové podle posledních průzkumů vede s podporou 37 procent občanů. ● Německá sociální demokracie (SPD) v sondáži pro televizi ARD klesla na 20 procent, což by byl její nejhorší výsledek v dějinách. ● Třetí by nyní byla protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD) se 12 procenty. ● Do parlamentu by se dostali i svobodní demokraté (FDP) s 9,5 procenta, Levice s devíti procenty a Zelení se 7,5 procenta.

hledat práci. Tak to bylo v pořádku,“vzpomíná emigrant. „Němci byli v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech normální, dnes jsou prostě jiní. Budou nadávat potichu, nakonec ale hlas dají znovu Merkelové. Je to tím, že v ostatních směrech je její politika v pořádku. Německo je ekonomicky silné, lidé mají práci, dobrou životní úroveň. Podle mě ale udělala velkou chybu, když přijímala migranty, aniž se s někým poradila. Snadno se může stát, že bez pomoci ostatních zemí Evropské unie za chvíli Německo tak bohaté nebude,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia