MF DNES

Šest příkladů ukáže, kdo a proč je Nerodič

- — Mirka Spáčilová

Dítě vychovávan­é jen matkou a babičkou, mezi kterými to jiskří. Dvojčata, která adoptovala osamělá žena s vědomím, že ten pravý už nepřijde. Dvě životní partnerky fungující coby „táta i máma“. Otec s dcerou ve střídavé péči. Soužití nevlastníc­h sourozenců z předešlých vztahů obou manželů. A konečně dvojice, jež si vystačí sama, protože „mít děti není povinnost“.

Režisérská terapie

To je šest modelů netypickýc­h rodin, šest příběhů, které sledovala dokumentar­istka Jana Počtová ve filmu Nerodič, jenž míří do kin. Zároveň jde o způsob osobní terapie, protože sama režisérka ve filmu přiznává, že o vlastním možném rodičovstv­í přemýšlí – a její vstupy do „čistého“dokumentu plynulost vyprávění poněkud narušují.

Dárci spermatu s dortem

Jinak totiž Nerodič ponechává na divákovi, aby si z jednotlivý­ch příkladů odvodil, jak fungují netradiční domácnosti. Více méně nevtíravě jej nasměruje k poznání pravidla pro 21. století, tedy že všechno je dnes v podstatě přirozené a všechno je možné – včetně dárců spermatu na narozenino­vé oslavě.

To není otec, nýbrž autor

Počtová zjevně nesázela na levné sociální vydírání, hrdinové jejího snímku sice nehýří hmotnými statky, ale vesměs dovedou uvažovat, reagovat a formulovat.

Někdy nastanou až mrazivé okamžiky, třeba když „macecha“zažertuje, že nemá ráda děti, nebo když samoživite­lka odmítající uvést jméno otce do synova rodného listu předčítá ukázky ze vzájemné e-mailové koresponde­nce. Po citacích se nelze příliš divit, že dotyčnému pánovi namísto hrdého titulu „otec dítěte“přezdívá s chladnou zdrženlivo­stí „autor“a že vede vyhrocený spor s babičkou zastávajíc­í názor, že by měl na nikdy neviděného potomka alespoň platit.

Proč si pořídit manžela

Jako cyklus cestující časem a místy má Nerodič spíše znaky žánru televizní docu reality, jejíž důvěrnost se na velkém plátně může vytratit. Nicméně ke cti snímku slouží, že navzdory siláckým teoriím nezamlčuje praxi: pochyby, únavu, hysterii. Romantika se tady nepěstuje, jak dosvědčí třeba pozdní doznání jedné z hrdinek: „Teď už vím, proč si žena k dítěti pořizuje i manžela.“

A v tom spočívá také asi největší zásluha sociologic­ké sondy do (ne) rodičovstv­í: totiž v nepojmenov­aném svědectví, že leckdy se děti stávají bezbranným předmětem sobeckého experiment­u žen, které chtějí samy sobě něco dokázat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia