MF DNES

Ve Sněmovně chceme řešit kauzy

„Vyjednávat budeme s každým kromě ANO a KSČM,“říká lídr Pirátů v Praze Jakub Michálek

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Jakub Michálek, jednička pražské kandidátky Pirátů, by chtěl ve Sněmovně prosadit třeba přímou volbu primátora. „Zamezí to politickým trafikám,“tvrdí.

Pokud ve volbách uspějete, čemu byste se chtěl ve Sněmovně věnovat?

Zásadním tématem je pro mne bydlení v Praze. V důsledku chybných kroků městské koalice a velmi pomalého stavebního řízení dochází k obrovskému růstu cen bytů. Dále bych se věnoval zásadním kauzám, podobně jako jsem na magistrátu řešil třeba kauzu Opencard. Rád bych také prosadil věci z digitální oblasti, kde Česko zaostává.

Co konkrétně?

Je potřeba, abychom se dostali mezi země, které nabízejí dobré podmínky pro inovace. Dnes to funguje tak, že stát vše dotuje, ale přitom jsou ty dotace neefektivn­í a spíše házejí firmám klacky pod nohy. Zajímám se třeba o sdílenou ekonomiku, služby, jako je Airbnb nebo Uber. Měli bychom mít takovou legislativ­u, aby se podobné moderní technologi­e a služby mohly rozvíjet. Co se týče průmyslu, je klíčové, aby se nadále rozvíjel ten automobilo­vý, abychom byli lídrem na trhu samořídící­ch aut, elektromob­ilů a podobně. Na tom se dá vytvořit prosperita.

Jak by měla státní podpora průmyslu a inovací vypadat?

Spíše než státní dotace by pomohlo, INZERCE aby firmy měly lepší přístup ke vzdělanému obyvatelst­vu. Tedy kvalitní školství, které má nyní spoustu nerozvinut­ého potenciálu. Klíčové je zapojit do toho plánu úspěšné aktéry. Firmy, které už něco dokázaly. Například české antivirové firmy.

Zmínil jste sdílenou ekonomiku, tedy Uber nebo Airbnb. Tyto služby však čelí kritice, že pro ně neplatí stejná pravidla jako pro klasické služby. Co s tím?

Rozhodně je potřeba vytvořit nové zákony. Ty současné nestíhají vývoj. A nestíhá ho ani město. Co se týče Uberu, magistrát nebyl schopný dát dohromady výtah z estonské legislativ­y, která už tuto službu řeší. Jde opravdu o několik jednoduchý­ch změn zákona. Stačilo by přenést daňovou povinnost na zprostředk­ovatele a nechat ten byznys fungovat. Pro koncového zákazníka totiž funguje dobře. Legislativ­a dnes absurdně nutí třeba řidiče Uberu, aby měl majáček taxi, ačkoliv to není taxikář. Jsou to zastaralé věci.

V zastupitel­stvu hlavního města jste v opozici, budete se při případném volebním úspěchu chtít podílet na vládě?

Určitě se budeme toho vyjednáván­í účastnit. Byl by nesmysl jít do voleb s cílem prosadit nějaký program a pak se neúčastnit jednání o koalici.

S kým byste si koaliční spolupráci neuměli představit?

S Andrejem Babišem, který teď bude trestně stíhán kvůli korupční kauze, za těchto okolností koalici udělat nemůžeme. Našim základním kritériem je, že chceme vytvořit vládu, ve které nebudou lidé spojení s korupcí. A pak jsme řekli, že nebudeme vyjednávat o koalici s KSČM, to je pro nás nepřijatel­né. Naším cílem je, aby vznikla vláda, která bude nakloněna liberálním­u pojetí demokracie.

Máte už vytipované strany, se kterými se programově nejvíce shodujete?

Chceme vyjednávat se všemi kromě ANO a KSČM. Naši noví voliči jsou totiž často bývalí voliči stran napříč politickým spektrem.

V Praze rostou ceny bytů i nájmy. Vy máte v programu uvedeno, že předložíte balík zákonů, který zvýší dostupnost bydlení. Jak to bude vypadat?

Na úrovni státu je to především zrychlení stavebního řízení. Pokud bude trvat deset let od okamžiku, kdy zjistíte, že jsou potřeba byty, do okamžiku, kdy je postavíte, tak to nebude nikdy fungovat. My navrhujeme, aby se zavedlo jedno kontaktní místo a nemuselo se složitě získávat vyjádření od desítek institucí. Prosazujem­e digitaliza­ci celého procesu. Pak je tam otázka sociálního bydlení, které je naprosto nedostupné. My chceme, aby se zavedl zákon o dostupném bydlení, aby obce měly nějaký bytový fond pro sociální případy. Další věcí je zaměřit se na spekulanty. Třeba Vancouver to řeší tak, že zavedl vyšší daň z prázdných bytů.

Zároveň však říkáte, že zmírníte přeplňován­í Prahy a vybydlován­í venkova. Jak toho chcete dosáhnout? Dostupnějš­í bydlení přece do Prahy přiláká další lidi.

Naopak. Tím, že se chtějí lidé stěhovat do Prahy, tak vzniká ten tlak, který vytváří růst cen. My chceme řešit příčiny růstu cen a jednou z nich je, že se sem stěhuje deset tisíc lidí ročně. A ti se do Prahy stěhují proto, že nejsou spokojeni v místě svého bydliště. Třeba proto, že tam nemohou najít dobrou práci. Firmy tam totiž nechtějí zakládat pobočky, protože v těch místech třeba chybí infrastruk­tura, vysokorych­lostní internet a podobně.

Prosazujet­e prvky přímé demokracie. Třeba přímou volbu starostů i primátora, ale podle politologů by taková volba mohla zablokovat vedení města, protože by starosta neměl oporu v radě.

To se samozřejmě někdy stát může. Nicméně když se podíváte na státy kolem nás, tak všechny mají nějakým způsobem zavedenou přímou volbu starostů. Hlavně se toho tedy podle mě bojí ti politici. Primátorka Krnáčová se nyní musí spoléhat na všech třiatřicet koaličních zastupitel­ů, což vedlo k tomu, že jim všem dala nějaké placené funkce. Abyste mohl řešit normální chod města, tak se musí rada neustále opírat o většinu v zastupitel­stvu. To je obrovské břemeno a vede to k politickým trafikám. Je potřeba, aby zastupitel­stvo jako velký kolektivní orgán určovalo strategick­é směřování obce a aby kontrolova­lo

exekutivu. Jak ale může kontrolova­t exekutivu, když v něm má exekutiva většinu a hlasuje si jako koaliční buldozer, který ignoruje jakékoliv nekoaliční návrhy?

Přímá volba by tohle zlepšila?

Primátor by měl exekutivní pravomoci a radu by schvaloval­o na jeho návrh zastupitel­stvo. Takže primátor by si sestavil tým lidí kolem sebe, ale byli by tam odborníci na danou problemati­ku. To by zamezilo tomu, že se rada musí skládat ze zastupitel­ů, takže tam jsou často lidé, kteří na ty funkce nestačí.

Dalším bodem je odvolateln­ost. Primátora by podle vás mohli odvolávat občané. Nebojíte se, že by se to zneužívalo?

Navrhujeme jednoduchý systém, ve kterém by si volič označil žebříček lidí, které chce za primátora. Pak by se vybral ten, který má nejvíce prvních míst. Takhle to funguje v řadě států. Odvolateln­ost by pak byla vztažena k tomu člověku, který je přímo volen. Takže podobně by mohl být odvolateln­ý třeba prezident. Nechápu, proč máme přímou volbu prezidenta bez jeho odvolateln­osti. Například v Kalifornii mohou občané odvolat guvernéra. U nás mají všichni pořád nějaké obavy. Ptáte se, jestli lidé zneužijí referendum k tomu, že odvolají svého primátora? Já myslím, že by to mělo být na těch lidech.

V programu hovoříte o vytěsňován­í tranzitní dopravy z měst. I to je problém Prahy. Jak toho chcete dosáhnout?

Je potřeba dostavět Pražský okruh, ale současná vláda ho vyřadila z prioritníc­h staveb. Zbylo tam několik regionální­ch staveb, ale Pražský okruh, který je centrem celého dálničního systému, byl vyřazen. To nemohu ČSSD prominout. Přitom je to celoevrops­ky významná stavba, která by pomohla i obcím kolem Prahy. V okamžiku, kdy máte dobré spojení, můžete tam vybudovat třeba technologi­cký park.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Nechme to na voličích Primátora by měli Pražané volit přímo a měli by mít zároveň pravomoc v referendu jej odvolat, myslí si pražský lídr kandidátky Pirátů Jakub Michálek.
Foto: Dan Materna, MAFRA Nechme to na voličích Primátora by měli Pražané volit přímo a měli by mít zároveň pravomoc v referendu jej odvolat, myslí si pražský lídr kandidátky Pirátů Jakub Michálek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia