MF DNES

Trest pro kliniku za levnost

Přišli se superlevný­mi operacemi očí. Podle soudu šlo o nefér válku s konkurencí.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

idi s vadami zraku ten konkurenčn­í boj nejspíš potěšil. Zatímco obvykle stojí laserová operace oka mezi 15 až 30 tisíci korun, klinika Lexum ji nabízela jen za 6 900 korun. To bylo nejen hluboko pod cenou, ale i pod náklady, jaké mají lékaři se zákroky. To se nelíbilo konkurenci a nevšední spor musel rozřešit až soud.

Klinika Lexum, jejímž jediným akcionářem je společnost sídlící na Kypru, chtěla za laserové operace (k odstranění astigmatis­mu a dioptrický­ch vad) běžně 29 tisíc korun za jedno oko. V červenci 2014 přišla s akční nabídkou – 6 900 korun za operaci jednoho oka. Ale jen na klinice v Brně, v ostatních pobočkách v Praze, Českých Budějovicí­ch, Ostravě a Táboře zůstaly obvyklé ceny.

Operační sál vzali útokem

Mezi Brňany se informace rychle šířila, zatímco v červenci Lexum v Brně provedl 30 zákroků, v srpnu už 77, v září 135 a v říjnu, kdy akce skončila, jich bylo 404. Konkurenčn­í firma Neovize si stěžovala na nefér podnikání a na to, že Lexum cenou, které ostatní kliniky nemohly konkurovat, nechtěl vydělat, ale pouze nasytit trh a znemožnit vydělat jiným.

Žalovaná firma se hájila tím, že její náklady činí 3 054 korun. Znalec Zdeněk Ziba namítal, že taková částka není obvyklá, a sám stanovil průměrné náklady na jednu operaci na bezmála 13 tisíc korun.

Neovize chtěla po společnost­i Lexum omluvu a 800 tisíc korun jako ušlý zisk, neboť jí v době akční ceny výrazně ubylo zákazníků. K vstupnímu vyšetření se objednával­o mnohem méně lidí než obvykle a ti, kteří už měli po vyšetření a byli objednáni k zákroku, operaci odřekli nebo prostě jen nepřišli. Někteří otevřeně přiznali, že přešli k levnější konkurenci.

Mohlo by se zdát, že je pouze věcí podnikatel­e, jakou cenu stanoví, a když chce prodělat, je to jeho věc. Jenže Městský soud v Praze dospěl k jinému závěru. „Nabízel pouze na klinice v Brně operaci oka za cenu pod vlastními náklady nikoli za účelem dosažení zisku, ale se zaměřením na omezení konkurentů formou cenového podbízení,“rozhodl soud.

Zjednoduše­ně řečeno, prodávat pod cenou operace je něco jiného než nabízet levné rohlíky. Zatímco pekárna může chtít levnějším pečivem přilákat zákazníka, oční klinika nic takového nezíská, neboť operace je na doživotí a klient nízkou cenu lékařům v budoucnu už nevrátí. Lexum se podle soudu skutečně dopustil zakázané nekalé soutěže, protože jeho motivací bylo škodit ostatním klinikám. A nařídil firmě, aby se konkurento­vi za nekalou soutěž omluvila – dopisem a na svém webu.

Buď omluva, nebo exekuce

Odškodnění žalující firmě soud nepřiznal, omluva jako zadostiuči­nění podle soudu stačí. Jenže ani toho se Neovize dosud nedočkala. „Jednou z možností je i exekuční vymáhání rozsudku,“nastínil ředitel Neovize Petr Kocian.

Včera se však ukázalo, že spor ještě nekončí. Lexum totiž vinu odmítl a podal odvolání, i když až po zákonné lhůtě. Městský soud v Praze to uznal, a případ tudíž posoudí ještě vrchní soud. „Podle našeho názoru nedošlo k žádnému pochybení ani k protiprávn­ímu jednání, které by bylo v rozporu s platnými právními předpisy,“prohlásil mediální zástupce Pavel Orálek.

 ??  ??
 ??  ?? Ilustrační foto: Profimedia
Ilustrační foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia