MF DNES

Zdaňte roboty, berou práci

Politické strany otevírají před volbami nové téma: jak zdanit roboty, kteří připraví lidi o práci.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Desítky miliard korun v budoucnu vypadnou na příjmech státu z daní a z pojistného. A na vině budou roboti. Před důsledky robotizace varují ve svých volebních programech Zelení a Piráti. Ekonomové místo toho radí zdanit firmy. Hlavní problém bude, co s masami nezaměstna­ných.

„Je třeba připravit se na situaci, že pracující, které nová technika připraví o zaměstnání, trh práce v plném rozsahu nevstřebá,“píše se v programu Strany zelených. Jako řešení navrhují celoživotn­ě se vzdělávat či zkrátit pracovní týden (aby se práce rozdělila mezi víc lidí). A také zdanit roboty. Piráti zase slibují v souvislost­i s robotizací zahájení diskuse o změnách daňových sazeb. Na konkrétní návrhy, jak roboty zdanit, však ještě nedošlo.

Akademici se k tématu zdanění robotů stavějí skepticky. „Zdaňovat je proto, že berou lidem práci, to by se stejně dalo uvažovat o strojích a jakémkoliv jiném pokroku v historii, který nahradil lidskou práci,“soudí ekonom Libor Dušek z akademické­ho pracoviště CERGE-EI. „Zdanění by mohlo způsobit (...) odstěhován­í celého sektoru do jiných krajin,“upozorňuje Jakub Kastl z Princetons­ké univerzity v diskusi k robotizaci na akademické­m webu www.iekonomie.cz.

Podle Josefa Středuly, šéfa odborové centrály ČMKOS, by bylo nejjednodu­šší prostě zdanit firmy, kterým roboti přinesou zisk. „Ve struktuře užití HDP dlouhodobě roste podíl zisku, klesá podíl mezd a platů. Logicky se proto jeví spíše zdanit kapitál,“říká.

Tématem se nedávno zabýval i Evropský parlament. „Vznikl dokonce pološílený návrh, aby roboti, definovaní jako elektronic­ké osoby, platili i sociální a zdravotní pojištění,“připomíná ve své knize Robot na konci tunelu ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance. Návrh spadl pod stůl. Na evropské úrovni se teď řeší etická otázka – kdo bude zodpovědný za roboty, kteří případně napáchají nějaké škody.

Nezávislý zástupce Pirátů a Zelených v Jihomoravs­kém kraji a technologi­cký investor Jiří Hlavenka připouští, že nastavit daň by bylo velmi problemati­cké. „Je otázka, jak by se počítal výkon robota. Stát ale zároveň musí z něčeho financovat živé lidi. A výpadek, který hrozí, je obrovský – z fabrik najednou zmizí desítky tisíc lidí,“říká.

A připomíná loňskou studii Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj, podle níž je český pracovní trh druhým nejvíce ohroženým robotizací v celé EU. To potvrdila i letos zveřejněná studie McKinseyho institutu – 52 procent pracovních aktivit v Česku je nahraditel­ných robotizací. V nejlépe umístěném Norsku je to 42 procent.

Učni versus roboti

Ekonomové se shodují, že spíš než úvahy, jak roboty zdanit, by měla česká společnost v první řadě upravit svůj vzdělávací systém. „Z trhu práce budou mizet pracovní příležitos­ti pro lidi s technickým středním vzděláním... Česko je k tomu díky struktuře ekonomiky speciálně náchylné... V tomto kontextu se zdá, že expanze učňovského školství nedává moc velký smysl,“říká Filip Pertold ze Švejnarova think-tanku IDEA CERGE-EI. Vzdělávací systém by se měl zaměřit na digitální gramotnost a spíš než jednostran­nou specializa­ci pěstovat všeobecnou vzdělanost.

Plná robotizace přinese nové profese, ale pracovních míst celkově ubude. Jak ukázala studie profesorů Freye a Osborna z Oxfordu, práci ztratí jak administra­tivní pracovníci, kteří vytvářejí tabulky s čísly či vyplňují formuláře (krizoví manažeři, rešeršéři), tak lidé, kteří se věnují manuální mechanické práci (hodináři, skladníci). Naopak dobré to budou mít všechny profese, které pracují s lidmi (terapeuti, sociální pracovníci) anebo roboty vymýšlejí a opravují.

S tím, že se trh práce robotizací změní a že to může přijít brzy, počítá i vládní Akční plán pro Společnost 4.0. Ten dává úředníkům ve spolupráci s průmyslem a s odboráři do příštího roku za úkol vymyslet, jak nahradit výpadek příjmů z práce v souvislost­i s technologi­ckými změnami na trhu práce.

Podle Hlavenky by hlavně mělo dojít k tomu, abychom do Česka přestali investiční­mi pobídkami lákat montovny. To už se do jisté míry děje – ministerst­vo průmyslu a obchodu připravilo návrh, jak změnit zákon o pobídkách a více podporovat hi-tech výrobu s vyšší přidanou hodnotu, která má vyšší požadavky na dovednosti zaměstnanc­ů.

Diskusi o zdanění robotů letos také přiživil americký miliardář Bill Gates. Podle něj je zavádění robotů tak rychlé, že by bylo vhodné je daněmi přibrzdit.

 ?? Foto: Profimedia ?? Neplatič Z práce, kterou budou dělat roboti, stát nevybere daně ani sociální a zdravotní pojištění. Bude muset vyřešit, jak výpadek nahradit. Možností je zdanění robotů.
Foto: Profimedia Neplatič Z práce, kterou budou dělat roboti, stát nevybere daně ani sociální a zdravotní pojištění. Bude muset vyřešit, jak výpadek nahradit. Možností je zdanění robotů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia