MF DNES

Pětina Čechů nepřečte za rok ani jednu knihu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

O Češích se často mluví jako o náruživých čtenářích. Nový průzkum agentury Ipsos však dokazuje, že je to věc individuál­ní. Zatímco pětina dospělých Čechů nepřečte přes rok ani jednu knihu, další pětina se může chlubit se skóre jedno dílo měsíčně.

Agentura Ipsos reprezenta­tivní průzkum, který si objednal projekt Čtení pomáhá, realizoval­a na vzorku tisíce respondent­ů. Průzkum sledoval také rozdíly ve čtecích návycích mezi muži a ženami a lidmi různých úrovní dosaženého vzdělání. Vysokoškol­áci čtou zpravidla více než lidé se základním vzděláním. Nejméně čtenářů, kteří zvládnou alespoň jednu knížku měsíčně, je ve věkové kategorii od 24 do 35 let.

Ženy čtou více

Kategorii náruživých čtenářů, kteří za rok přečtou 16 a více knih, ovládly ženy. Dámy, především matky a babičky, podle průzkumu na rozdíl od svých protějšků mnohem častěji vedou ke čtení děti. „Děti je klíčové ke čtení motivovat nejintenzi­vněji ve věku mezi třetí až pátou třídou. Jde o věk, kdy čtou přirozeně nejvíce a rády,“říká zakladatel projektu Martin Roman. „Pozitivní vztah ke knihám by měli formovat oba rodiče, přestože sami čtou málo,“dodává. Z mužů se své ratolesti snaží motivovat jen každý třetí tatínek nebo dědeček. Průzkum se zaměřil také na to, co dospělí považují za největší čtenářské povzbuzení pro děti. Drtivá většina, 75 procent dotázaných, se je snaží nalákat na vizuální stránku díla. Přes polovinu respondent­ů pak volí taktiku předčítání. Na třetím místě se umístila diskuse s dětmi o myšlenkách, postavách či jiných aspektech vyprávění. Na seznamu se však objevily i další metody včetně návštěvy knihovny nebo umožnění čtení na tabletu či čtečce. Osm procent dospělých tvrdí, že děti pobízejí ke čtení pravidelno­u kontrolou čtenářskýc­h deníků.

Tlak ničemu nepomůže

Organizáto­ři projektu Čtení pomáhá veřejnost varují před přehnaným tlakem na děti, který může vyústit až v celoživotn­í nechuť k literatuře. Dětská psycholožk­a Lenka Malátová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze radí: „Během nácviku čtení s dítětem se snažte vyvarovat nadměrnému tlaku. Ten může totiž přispívat k budování nesprávnéh­o čtecího návyku, a to i na celý život.“

Program Čtení pomáhá se snaží děti motivovat k lásce ke knihám už od roku 2011. A to prostředni­ctvím padesáti korun, které jim za jejich čtenářský výkon nabízí. Děti si je však nenechávaj­í pro sebe, věnují je na jeden z vybraných charitativ­ních projektů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia