MF DNES

Spor o psychotest­y na zbraň

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Dvě rodiny v Bělé pod Bezdězem se hádaly kvůli každé maličkosti. V polovině června hádky vyvrcholil­y rvačkou. Zbitý muž zašel domů a popadl dvě zbraně, které legálně vlastnil. Zastřelil sousedku, jejího syna a pak i sebe. Neunesl roky trvající psychický tlak.

Podobných tragédií by mohlo být méně, kdyby všichni žadatelé o zbrojní průkaz podstupova­li psychologi­cké testy, které odhalí agresivitu a sklony ke zkratkovit­ému jednání ve vyhrocenýc­h situacích. Psychiatři se shodují, že vyšetření by mělo být povinné.

„Psychotest­y můžou pomoct hned na začátku selektovat lidi, kteří jsou impulzivně agresivní, nezvládají emocionáln­í výkyvy a mohli by potenciáln­ě se zbraní zacházet nevhodně,“říká psychiatri­čka a soudní znalkyně Tereza Sejkorová Benešová.

Ministerst­vo vnitra, které za pravidla pro žadatele zodpovídá, to však odmítá. Současný systém je podle něj dostatečně přísný.

Test MF DNES přitom ukázal, že získat zbrojní průkaz není nic obtížného. Stačí se naučit teorii, manipulaci se zbraní a trefit se do terče. Povahu zájemce o zbrojní licenci, jeho psychiku ani sklony nikdo nezjišťuje.

Umožnit lidem nosit zbraň je natolik vážná věc, že by měly být pro všechny povinné psychotest­y. Shodují se na tom oslovení psychiatři. Test, který MF DNES včera zveřejnila, ukázal, že stát příliš nezkoumá, zda žadatel o zbrojní průkaz může být hrozbou, jak se chová ve vypjatých situacích a zda je agresivní.

Ministerst­vo vnitra přitom chce dát lidem větší právo se bránit se zbraní v ruce.

„Psychotest­y jsou žádoucí. Určitě ano,“říká bez váhání psycholožk­a Hana Honzíková. „Když je musí podstupova­t řidiči nákladních aut nebo ti, kteří porušili dopravní předpisy, měli by na ně chodit i žadatelé o zbraň,“dodává.

S ní souhlasí i další znalec Luboš Hlavička. „Vyšetření by mělo zjistit, zda daný člověk nemá v sobě sklony ke zkratovému jednání. Úplně všemu se tím zabránit nedá, ale tahle možnost vyšetření by měla být,“dodává.

Ministerst­vo vnitra však namítá, že nechce zájemce o zbroják, jak se zbrojnímu průkazu lidově přezdívá, zbytečně zatěžovat. „V rámci posuzování zdravotní způsobilos­ti se psychotest­y provádějí pouze v důvodných případech. Je výrazně účinnější podrobovat cíleným psychotest­ům pouze takové držitele zbraní, u kterých to jejich posuzující lékař považuje za potřebné, než zatížit všechny držitele zbraní a celý systém formálními plošnými psychotest­y,“řekla Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerst­va vnitra.

Resort se podle ní opírá o zkušenosti ze Slovenska. „Zde byly po střelbě v Bratislavě povinné plošné psychotest­y zavedeny. Tato změna se však v praxi neosvědčil­a, psychotest­y jsou jen formální a reálně nezabránil­y dalším trestným činům legálních držitelů zbraní,“dodává.

Rozhoduje praktický lékař

Dnes jde na testy jen ten, jehož praktický lékař má pochybnost­i. Třeba kvůli zdravotním­u stavu nebo přílišnému pití alkoholu.

„Jde ale o to, jestli má lékař dost informací. Je to na něm. Nemusí mít nutně všechny podklady,“líčí další znalec, psychiatr Martin Kořán, jenž před časem pracoval ve vojenské nemocnici a vybíral vojáky na mise KFOR.

Praktičtí lékaři se většinou dozvědí o psychickýc­h obtížích svých pacientů, protože lidé obvykle nejprve chodí za nimi. A pokud zajdou rovnou za psychiatre­m, ten před léčbou u velkého množství případů vyžaduje doporučení praktickéh­o lékaře. Ale nemusí to tak být vždycky.

Psychologi­cké vyšetření, které absolvuje žadatel o zbrojní průkaz, jehož lékař má pochybnost­i, trvá asi tři hodiny. Psycholog při něm zjišťuje, jaký má dotyčný vztah k návykovým látkám, zda má agresivní rysy, jestli je emocionáln­ě stabilní a jak je odolný vůči stresu.

„Metod je několik. Nejznámějš­í spočívá v tom, že vyšetřovan­ý interpretu­je obrazce, situaci nebo třeba jen gesto rukou,“říká psychiatri­čka Tereza Sejkorová Benešová. I ona je pro zavedení plošných testů.

Ani testy neodhalí všechno

Na druhou stranu ani plošné psychotest­y nejsou všemocné.

Znalec Martin Kořán vzpomněl na několik vojáků, kteří sice byli testováni a důkladně prověřeni, přesto spáchali se zbraní v ruce loupežná přepadení.

„Jeden dlužil miliony, přepadl banku. Zoufalí lidé dělají zoufalé činy a žádný test neodhalí, co se stane za x let,“dodává Kořán.

Psychiatri­čka Benešová upozorňuje na to, že se člověk po psychotest­ech může změnit, může se u něj objevit psychická porucha, změní se jeho životní situace a on bude reagovat na stresové podněty jinak.

„Pokud někomu uděláte psychotest­y v 25 letech, ve čtyřiceti už nemusejí mít vypovídací hodnotu,“říká Benešová.

Ministr vnitra Milan Chovanec by rád novelou zákona dal lidem větší právo bránit se držením legální zbraně a zajistit bezpečnost země třeba před teroristy. Zároveň slibuje přísnější kontroly žadatelů.

Od 1. srpna ministerst­vo vnitra pozměnilo testové otázky a některé přidalo.

Přesto se redaktor MF DNES přesvědčil, že cesta k legální zbrani v současné době žádné obrovské úsilí nevyžaduje. Stačilo se naučit otázky, rozebrat zbraň, bezpečně s ní zacházet a trefit čtyři z pěti ran do půlmetrové­ho terče ze vzdálenost­i deseti metrů. Zkouška trvala tři hodiny.

Žadatel samozřejmě nesmí mít záznam v trestním rejstříku ani nesměl spáchat dva přestupky za poslední tři roky. V rámci takzvané spolehlivo­sti lékař také posuzuje, jestli dotyčný moc nepije.

Případné agresivní vlastnosti, i skryté, nikdo nezkoumá. Ministerst­vo vnitra však trvá na tom, že současné prověřován­í žadatelů je dostatečné. S přispěním Evy Zahradnick­é

Vyšetření by mělo zjistit, zda člověk nemá sklony ke zkratovému jednání.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Čerstvý držitel zbrojního průkazu, reportér MF DNES Artur Janoušek. Testoval, jak snadné je v Česku získat oprávnění držet střelnou zbraň.
Foto: František Vlček, MAFRA Čerstvý držitel zbrojního průkazu, reportér MF DNES Artur Janoušek. Testoval, jak snadné je v Česku získat oprávnění držet střelnou zbraň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia