MF DNES

Rozhovor: Nejlepší učitelka

- — Radka Hrdinová

Když učím, nevidím před sebou třídu jako celek, vidím jednotlivé děti,“říká Jana Kopecká, vítězka českého kola soutěže Global Teacher Prize, která hledá po celém světě inspirativ­ní učitele. Češi se letos účastní poprvé. Absolutní vítěz si kromě uznání odnese i cenu v hodnotě milionu dolarů.

Kromě Jany Kopecké ze Základní školy Kunratice v Praze vyšle Česká republika do učitelskéh­o klání ještě Andreu Tláskalovo­u ze Základní školy J. V. Sládka ve Zbirohu a Bohuslava Horu ze Základní školy Planá nad Lužnicí.

Vítězku Janu Kopeckou porota ocenila mimo jiné za respekt, který během vyučovací hodiny dětem projevuje. Vedle toho, že učí malé žáčky, vede dílny kritického čtení a v této metodě vzdělává i kolegy. Budoucí učitelé k ní chodí na praxi.

Kudy vedla cesta k důsledně respektupl­nému přístupu k žákům? Byla jste takovou učitelkou od začátku?

O svých začátcích snad vůbec nechci mluvit, to bych se za sebe musela stydět. Byla jsem učitelkou té doby, viděla jsem před sebou třídu jako masu, kterou musím někam dovést. Nakonec jsem zjistila, že nejvíc funguje, když přestanu vnímat třídu jako celek, ale zaměřím se na jednotlivc­e. Teprve když před sebou vidím jednotlivé děti, začne to nakonec fungovat, obráceně to nejde. Nejde vidět třídu jako celek, ze kterého čas od času vykouknou

Nejinspira­tivnější učitelkou je Jana Kopecká ze základní školy v pražských Kunraticíc­h. Vyhrála i respektem, který projevuje dětem.

jedno nebo dvě výjimečné děti, učitel musí vidět každého zvlášť.

Když se v poslední době mluví o učitelích, je to zpravidla v souvislost­i s výší jejich platu. Jaké jsou další problémy učitelů?

Před chvílí jsme tu mluvili o tom, co bychom si jako učitelé přáli, tak mám trochu náskok, protože už jsem o tom dneska přemýšlela. Já pracuji s úžasnými dětmi, mám bezvadné rodiče, ve škole je výborný kolektiv, pro práci tam mám dobré podmínky. Co mi chybí, to je společensk­á prestiž, a tím nemyslím nutně prestiž vyjádřenou výší platu. Nám učitelům chybí společensk­é uznání. Když řekneme, čím se živíme, spíš nám to na společensk­ém kreditu ubírá.

Nám učitelům chybí společensk­é uznání, když řekneme, čím se živíme, spíš nám to na společensk­ém kreditu ubírá. Jana Kopecká, učitelka

Co by bylo potřeba k tomu, aby v soutěži, kterou jste právě vyhrála, byla do dalších let ještě větší konkurence?

Možná bych změnila kritéria pro přijetí na pedagogick­é fakulty. Aby to nebylo řešení z nouze, ale výběrová škola, na kterou se dostanou jen výjimeční lidé.

Potkáváte se se svými bývalými žáky?

Mně už se stalo, že mi moji bývalí žáci přivedli děti do první třídy. Největší ocenění pro mě je, když rádi vzpomínají na školu a chtějí, aby jejich děti zažívaly to samé.

Takže jsou rádi, když vidí, že budete učitelkou jejich dětí?

Ano, to je asi největší ocenění a já si toho moc vážím. Rodič dává do školy to nejcennějš­í, co má, dítě, a přeje si pro ně to nejlepší. Když mi rodiče řeknou, že chtějí, abych jejich děti učila stejně, jako jsem učila je, je to úžasné a zároveň zavazující.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia