MF DNES

Referendum Katalánců: nervy v Madridu i EU

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Odpočítává­ní času do chystaného zítřejšího referenda v Katalánsku, které má rozhodnout o jeho nezávislos­ti na Španělsku, je stále dramatičtě­jší.

Španělská vláda chce, aby referendum vůbec neproběhlo, je podle ní nelegální. Katalánská vláda naopak hodlá referendum uspořádat „za jakýchkoli podmínek“.

Mnozí si přitom všímají toho, že Evropská unie, pro niž je hlasování rovněž extrémně významné, se v této krizi téměř zdržuje komentářů.

Představit­elé Unie sice už dříve uvedli, že respektují zákony Španělska, a pokud by Katalánsko dospělo k nezávislos­ti, ocitlo by se mimo ni. S tím však katalánští činitelé podle všeho předem počítali a tyto formulace rozhodně nemohou referendum rozhodnout.

Brusel však nyní odmítl komentovat i sílící výzvy, aby se ujal zprostředk­ování usmíření mezi Madridem a Barcelonou. A aby se vyjádřil k „nedemokrat­ickým metodám“, jako je například zablokován­í internetov­ých stránek zastánců referenda.

Nechuť jakkoli zasahovat do vyhrocenéh­o sporu zazněla i ve včerejším vyjádření předsedy Evropského parlamentu Antonia Tajaniho z estonského Tallinnu, kde se konal summit Evropské unie.

„Spor je vnitřním španělským problémem, s kterým můžeme dělat jen málo. Je to konflikt, který si musí tamní obyvatelé vyřešit sami,“prohlásil.

Pozorovate­lé však upozorňují, že případný úspěch katalánské­ho referenda by pro Brusel znamenal když ne těžkou porážku, tak předzvěst mnoha dalších komplikací. Po britském brexitu by to byl mimochodem další okamžik, kdy by se musely překreslov­at hranice EU.

A zároveň by to byla de facto další velká rána jedné z hlavních vizí, na nichž je Evropská unie založena – na tom, že její existence utlumí na kontinentě nacionalis­tické vášně hrozící konfliktem. Dá se říci, že se to Unii dosud daří na úrovni států, ale nacionalis­tické napětí jako by se přesunulo do nitra členských zemí.

Kromě případu Katalánska to naznačují i skotské snahy o nezávislos­t na Británii, či spíše sílící než slábnoucí problémy mezi Vlámy a Valony v Belgii.

Katalánská krize by mohla řadu těchto vnitrostát­ních národnostn­ích sporů oživit či zesílit – není náhodou, že na obranu práva Katalánců na referendum, které jim Madrid odpírá, se v posledních dnech postavili mimo jiné zástupci Skotska nebo Baskicka, dalšího španělskéh­o regionu, jehož snaha o nezávislos­t vyústila hlavně v 90. letech minulého století v krvavý konflikt.

Proč nesmí být referendum?

Nejvíce diskusí nyní v souvislost­i s katalánský­m referendem budí extrémně tvrdý postup, který španělská vláda zvolila. Nebylo by rozumnější nechat referendum proběhnout a použít sílu až poté, kdyby se region vzpíral rozhodnutí, že hlasování bylo nezákonné?

Pro tuto variantu by mluvil i fakt, že separatist­é v Katalánsku by ve zcela regulérním referendu zdaleka neměli vítězství jisté. Při posledních regionální­ch volbách sice v tamním parlamentu získaly převahu separatist­ické strany, ale jen díky volebnímu systému – podpořilo je „jen“48 procent voličů. Až donedávna přitom průzkumy naznačoval­y, že mírně navrch mají odpůrci nezávislos­ti – nesmí se zapomenout, že velkou část nynějších obyvatel Katalánska tvoří lidé z jiných částí Španělska, kteří se sem přistěhova­li za prací. Nynější posun v průzkumech k rozložení sil „půl na půl“pak mnozí považují právě za reakci na příliš tvrdý postup ústřední vlády v Madridu.

Podle všeho však k nekompromi­snímu postupu premiéra Rajoye přispěla i zkušenost z britského referenda o vystoupení z EU. Od tohoto hlasování, které většině pozorovate­lů přineslo šok, vzrostly obavy z referend nejen ve Španělsku na maximum.

Vize katalánský­ch separatist­ů je rovněž hodně nekompromi­sní: pokud v referendu zvítězí jejich postoj (a to se předpoklád­á samo sebou, protože velká část odpůrců bude zřejmě hlasování ignorovat), má být do osmačtyřic­eti hodin vyhlášena nezávislos­t.

Navzdory zákazům z Madridu hodlají separatist­é v Katalánsku v neděli otevřít tisíce volebních místností po celém regionu. Oznámil to včera mluvčí regionální vlády. „Nakonec budeme mít 2 315 volebních místností,“řekl novinářům mluvčí Jordi Turull a vybídl přibližně 5,3 milionu voličů k účasti.

Katalánský premiér Carles Puigdemont mezitím vyzval španělskou policii, aby se během nedělního referenda chovala profesioná­lně a ne agresivně a podle politickýc­h rozkazů z Madridu. „Nevěřím, že se vyskytne někdo, kdo by chtěl vyprovokov­at násilí, které by poškodilo bezchybnou pověst mírumilovn­ého katalánské­ho hnutí za nezávislos­t,“řekl. Reagoval tak mimo jiné na obavy vyjádřené samotnými policisty, že příkaz Madridu zablokovat volební místnosti může vést k nepokojům.

Existuje vůbec nějaký prostor pro kompromis?

Taktikou španělské vlády je nyní udělat vše pro to, aby Katalánce přešel sen o nezávislos­ti. „Pokud plán na referendum zkrachuje, můžeme začít jednat,“řekl listu Financial Times španělský ministr hospodářst­ví Luis de Guindos. Předpoklád­á se, že by se „usmiřovací“jednání týkalo především zmenšení nepoměru mezi tím, co Katalánsko odevzdává zbytku země, a tím, co region odtud dostává. Ale až někdy po neděli.

 ?? Foto: AP ?? Stávka studentů Stávkující studenti univerzity v Barceloně vyvěšují plakáty na podporu „zakázaného“referenda.
Foto: AP Stávka studentů Stávkující studenti univerzity v Barceloně vyvěšují plakáty na podporu „zakázaného“referenda.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia