MF DNES

Tendr za lístek na fotbal

Manažeři České pošty jdou k soudu kvůli korupci v takzvané kauze Agrotec

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Místo výběrových řízení bývalí manažeři České pošty hráli se stavebními firmami divadlo. Zakázky podle obžaloby zadávali „svým“favoritům, kterým předem dávali interní informace. V pondělí začne pražský městský soud projednáva­t korupční případ, pro který už se vžilo pojmenován­í „kauza Agrotec“. Firmy Agrotec z holdingu Agrofert dříve přímo vlastněné šéfem ANO Andrejem Babišem se týká jen jeden z šesti bodů obžaloby. Z valné většiny jde o stavební zakázky České pošty z roku 2013. Před soud by mělo předstoupi­t deset obžalovaný­ch lidí a tři dodavatels­ké firmy včetně Agroteku. Polovinu obžalovaný­ch tvoří referenti a manažeři České pošty, druhou půlku dodavatelé.

Zájezd na Real jako úplatek

Poštovní kauza není až tak „suchým“výčtem čísel, jmen firem a protokolů o zakázkách, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Kuriózní je, že jednou měl jako úplatek posloužit drahý notebook a jednou zájezd na Real Madrid.

Hned prvním bodem obžaloby je zakázka na „specializo­vané přepážky červené“pro několik východočes­kých pošt. Předpoklád­aná cena byla 1,24 milionu korun, i když tu se uchazeči dozvědět neměli.

Pošťáci rozeslali výzvu deseti firmám z oboru, ale později se obžalovaný manažer pošty začal mimo prostory podniku scházet s jednatelem jedné z nich.

Jenomže manažerova „protekční“firma nebyla nejlevnějš­í. Předstihla ji jiná, která byla levnější, byť o pouhých 21 tisíc korun.

Manažer pošty nezákonně informoval svého favorita o nabídkách a poradil mu ještě cenu srazit trochu dolů. Legální vítěz dostal rovněž vzkaz, aby cenu ještě v „druhém kole“upravil, ale ne pod 1 190 000 korun s příslibem, že sice prohraje, ale dostane jindy jinou zakázku.

A tak „manažerova firma“vyhrála s cenou 1 180 000 korun. Zakázku ale nakonec v tichosti provedla za mnohem vyšší částku – 1,4 milionu.

Podobně to pošťáci provedli se zakázkou na přepážky tentokrát v západočesk­ém Chebu a Karlových Varech za 905 tisíc korun. Rozdíl byl jen v tom, že ji zprostředk­ovali přes subdodavat­ele, který reálně zvládl přepážky vyrobit za 650 tisíc korun, takže si obžalovaní mohli rozdělit o to víc peněz.

I u této druhé zakázky se ale museli nejprve vypořádat s jinou firmou, která dala legálně nejnižší nabídku s nejrychlej­ším dodáním. Odstavili ji důmyslným trikem.

Referentka pošty vítězi zavolala, že jím nabídnutá lhůta dodání 26 dnů je přece nestihnute­lná, jestli si nechce přidat dva dny k dobru. „Dodavatel jí odpověděl, že při podání nabídky udělali chybu a správně mělo být 28 dnů,“píše v obžalobě státní zástupce Zdeněk Matula. Jenomže ty dva dny navíc stály vítěze celou zakázku, protože pak už byla nejvýhodně­jší firma dohodnutá s pošťáky.

Podobně se odehrála i třetí, čtvrtá a pátá zakázka, jen šlo zase o pošty v jiných krajích. U třetí zakázky si manažer pošty za poskytnutí dokumentac­e k zakázce řekl o úplatek v podobě notebooku. Protože ho jednatel uplácející firmy nechtěl platit ze svého, pořídil ho od svého známého, který ho vyfakturov­al jako „elektroins­talační materiál“.

Zakázka na pneumatiky

Nejznámějš­í zakázka v obžalobě pro Agrotec trochu vybočuje. Tady nešlo o stavby, ale o dodávku pneumatik. Agrotec je totiž dopravní firma. Nejprve podle obžaloby pošta vypsala výběrové řízení na dodávku 7 887 pneumatik za 18 milionů korun. Agrotec v ní neuspěl. Tendr byl zrušen. Jeden z pracovníků pošty se s obviněným manažerem Agroteku Pavlem Richterem dohodl, že mu zakázku napodruhé dohodí.

Richter pak pracovníko­vi pošty dokonce nabídl jako pozornost zájezd do Španělska na utkání tamějšího klubu Real Madrid, čehož však pošťák nevyužil. Neměl čas.

Pracovník pošty a Richter se začali domlouvat na novém vypsání zakázky, ale vzápětí se lekli, protože o poštu se začala zajímat policie.

„Trestného činu se nedopustil­a společnost ani náš zaměstnane­c. K realizaci zakázky nedošlo a nikomu nevznikla škoda. Celá pseudokauz­a budí dojem, že má politický podtext, neboť místo hlavního aktéra (České pošty) v médiích neustále rezonuje společnost Agrotec,“reagoval Jan Pavlů z divize komunikace Agrofertu.

Richtra oslovila MF DNES už dříve, ale nechtěl nic komentovat. Podobně mlčí i pošta. „Vzhledem k tomu, že soudní řízení bude teprve probíhat, nebudeme jej podrobně komentovat,“odpověděl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Většina obžalovaný­ch manažerů už poštu opustila.

O Agroteku bude Městský soud v Praze rozhodovat už podruhé. Poprvé jeho trestní stíhání zastavil s ohledem na novelu zákona o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob.

Vrchní soud v Praze však toto rozhodnutí zrušil. Sám Babiš už dříve poznamenal, že je rád, že kauza půjde k soudu, protože „firma je nevinná a u soudu se ukáže, že obvinění nemá reálný základ“.

Manažer pošty informoval svého favorita o nabídkách a poradil mu cenu srazit trochu dolů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia