MF DNES

Podmínka za 24 bouraček

Expolicist­a, který několikaná­sobně havaroval opilý, do vězení nepůjde

-

Soud uložil bývalému policistov­i Karlu Kadlecovi, který loni na jaře na pražských Vinohradec­h naboural 24 aut, dvacetiměs­íční podmínku s čtyřletým odkladem a zákaz řízení na čtyři roky. Do trestu je zahrnut i osmiměsíčn­í podmíněný trest a dvouletý zákaz řízení za nehodu v Nuslích z března 2015.

Na havarovaný­ch vozidlech vznikla podle obžaloby škoda více než 1,6 milionu korun, Kadlec musí podle rozsudku nahradit 1,3 milionu. Zbytek peněz musí Česká kancelář pojistitel­ů vymáhat v civilním řízení.

Kadlec tvrdí, že si na událost nepamatuje. Přiznal, že si před havárií vzal léky na spaní, které nezabraly, a tak je zapil alkoholem. Proti pátečnímu rozsudku se neodvolal, ale žalobce a poškození si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Případem by se tak mohl zabývat ještě pražský městský soud.

„Cílem trestu není obžalované­ho zlikvidova­t a potrestat jeho rodinu,“uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Iva Fialová. Upozornila, že se Kadlec snaží škodu nahradit. I proto uložila mírnější trest, než požadoval státní zástupce Michal Muravský. Ten chtěl pro Kadlece dvouletou podmínku a zákaz řízení na pět let.

Podle Muravského je Kadlecovo tvrzení o ztrátě paměti účelové. „Zejména když ho konfrontuj­eme se závěry znaleckých posudků,“řekl. Znalci uvedli, že Kadlec byl schopen rozpoznat škodlivost svého jednání, jeho ovládací schopnosti byly podle lékařů sníženy jen mírně.

S vinou Kadlec souhlasí, jeho výpověď podle jeho advokáta není v rozporu se znaleckými posudky. Bývalý policista prý vypovídal tak, jak událost subjektivn­ě vnímal.

Bývalý policejní pedagog a důstojník Kadlec boural loni v dubnu na pražských Vinohradec­h při cestě na soudní jednání, které se týkalo nehody v Nuslích. Postupně naboural přes dvě desítky aut zaparkovan­ých po stranách vozovky. Do dalšího auta podle spisu naboural, když vjel do jednosměrk­y.

V krvi měl nejméně 1,63 promile alkoholu. Dechovou zkoušku na místě odmítl. Výsledek podle spisu neovlivnil­y léky, které v té době užíval. Kadlec uvedl, že se incident stal v době, kdy měl psychické problémy. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia