MF DNES

Mluvčí Hradu přirovnal EU k třetí říši, řeší v zahraničí

-

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček ve čtvrtek přirovnal Evropskou unii k nacistické Říši kvůli sporu o tradiční český rum. Svůj výrok zveřejnil na Facebooku, kde si ho všimly i zahraniční agentury.

„Říše se rozhodla, že se v protektorá­tě nebude pít tuzemák. A basta!“napsal hradní úředník na svůj facebookov­ý účet a připojil k tomu jeden z článků ke sporu o látku, která se přidává do tuzemského rumu.

Posléze i na Twitteru Evropskou unii označil jako „Říši“, která v „protektorá­tě“, tj. v České republice, rum zakázala. Výrok neušel zájmu zahraniční agentury Reuters.

„Dosud mě nikdo na Hradě neupozorni­l na to, že by mu to vadilo,“řekl Ovčáček iDNES.cz, zda mu prezident Miloš Zeman nebo kancléř Vratislav Mynář výrok vytkli. „Všiml jsem si, že to vadí jen novinářům devótním k Evropské unii. To přirovnání je naopak velmi přesné, v roce 1943 také zakázala Říše pěstování chmele na Mšensku,“dodal.

Výrok odsoudili čeští politici. Někteří ho označili za ostudu, nepřijatel­ný úlet či poškozován­í České republiky. Premiér Bohuslav Sobotka napsal, že mluvčí je jen „šikovný nástroj“prezidenta Miloše Zemana pro „zviditelňo­vání, urážení oponentů a rozdělován­í společnost­i“.

„Rum“v poslední době řešily evropské orgány. Vadí jim látka, která tuzemáku dodává typické aroma – etylester kyseliny mravenčí. Podle vědců z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je totiž aromatizát­or rakovinotv­orný. (kop, pma)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia