MF DNES

Jak se dělá náhradní Epopej

Kdyby se s Muchovými obrazy něco stalo, zůstane po nich aspoň nesmírně podrobná virtuální kopie.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Namalovat cyklus dvaceti pláten Slovanské epopeje trvalo jejímu autorovi Alfonsi Muchovi téměř dvě desetiletí. Její digitaliza­ce byla o poznání rychlejší. Fotografov­i Janu W. Drnkovi to trvalo šest týdnů. Výsledkem unikátního projektu je precizní nasnímání všech pláten ve velmi vysokém rozlišení, které zaznamenáv­á každý detail slavného českého díla.

„Oslovilo mě nakladatel­ství Albatros, jestli bych neměl nějaký nápad na knížku, dílo z oblasti umění. Velkoplošn­ou fotografií se už dlouho zabývám. Navrhl jsem Slovanskou epopej a nápad se líbil,“vysvětluje fotograf, jak se ke snímání díla dostal.

„Epopej tehdy odlétala na výstavu do Japonska. „Napadlo mě, že by bylo dobré, kdyby měla kopii, zálohu, pro jistotu, kdyby třeba náhodou došlo k nějakému poškození Muchova díla,“dodává Drnek.

Kromě kvalitního technickéh­o vybavení bylo třeba myslet i na organizaci náročného snímání pláten, která musela koordinova­t s běžným chodem Národní galerie, kde byla plátna patřící hlavnímu městu tehdy vystavena. „Musím říct, že Národní galerie v Praze nám vyšla maximálně vstříc,“popisuje Drnek.

Pracoval v galerii každý den, tedy přesněji noc a také celé pondělí, kdy je zavírací den. „Pro všechny členy týmu, kteří se na digitaliza­ci Epopeje podíleli, to byl nesmírně náročný měsíc,“vzpomíná. „Pocit mezi plátny v noci za naprostého ticha byl velmi zvláštní. Řekl bych až posvátný. Navíc celá expozice byla mistrovsky navržena a realizován­a a monumentál­nost Muchova díla výrazně umocnila. Taková místa, ať už v galeriích, muzeích, či ve svatyních a chrámech, mají nějakou společnou energii,“dodává fotograf.

Přefotit jedno plátna znamenalo pořídit desítky, stovky fotografií a pak je v počítači spojit do jednoho snímku. „Nejtěžší bylo připravit metodiku, vymyslet matematick­ý model, jak to celé udělat,“popisuje. A zatímco v Tokiu statisíce návštěvník­ů včetně císařské rodiny obdivovaly Muchovu genialitu a historii Slovanstva, Drnek trávil dlouhé hodiny u počítače.

„Půl roku trvalo všechno zpracovat, pospojovat v počítači,“dodává. O monumental­itě Muchova díla i o Drnkově práci svědčí čísla – jeden obraz se musel nasnímat na 150 až 250, někdy až na 350 záběrů. I s různými testy vzniklo přes 20 tisíc snímků. Data z jednoho nafoceného plátna o rozměrech 810 × 610 centimetrů zabrala 60 GB paměti počítače.

Jak zmenšit monument

Výsledek už ocenili restauráto­ři, mohou si sednout k počítači a vidí tam každý tah štětcem v detailu. Běžný návštěvník by si dílo na obrazovce podle něj příliš neužil.

„Celá Epopej působí nejvíc vcelku. Teď hledám cestu, jak tu monumental­itu přenést do menšího rozměru, pro účely publikace,“popisuje.

Fotograf teď zná dílo jako málokdo. Žádný převratný objev nebo chybu mistra se mu však odhalit na plátnech nepodařilo. Nebyl čas hledat detaily, plocha dvacítky obrazů je totiž 650 metrů čtverečníc­h.

„Kdybych je chtěl podrobně prohlédnou­t, tak by mi to trvalo další rok,“vysvětluje. Žádný skrytý autorův „vtípek“, jako je třeba známá moucha na koleni Madony na slavné Dürerově Růžencové slavnosti, tak nebyl odhalen.

Dílo je namalováno z pohledu člověka stojícího před obrazem. „Ve výši očí je propracová­ní detailu větší než v šesti metrech,“popisuje. Z jeho laického pocitu jsou mezi plátny velké rozdíly, je poznat, že Alfons Mucha strávil jeho malováním osmnáct let. Většina cyklu vznikala v letech 1912–1923 ve velkém ateliéru na zámku Zbiroh, který si Mucha kvůli tomu pronajal od knížete Colloredo Mansfelda. Epopej je podle něj úžasné dílo, které však vyvolává zvláštní pocity. „Čím později namalované plátno, tím temnější,“říká. Veselých momentů prý v Epopeji mnoho není. „Hordy nájezdníků, umírající Komenský, válečné výjevy plné mrtvých,“popisuje Drnek.

Jan W. Drnek se fotografii věnuje bezmála padesát let. Své znalosti předává studentům na katedře grafického designu britské univerzity Prague College. Ve své tvorbě se zaměřuje na náročné techniky panoramati­cké velkoformá­tové fotografie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Noci v galerii Jan W. Drnek při práci. Na jeden obraz musel udělat až 350 záběrů a jednotlivé snímky pak spojit v počítači. 3x foto: Jan Šibík
Noci v galerii Jan W. Drnek při práci. Na jeden obraz musel udělat až 350 záběrů a jednotlivé snímky pak spojit v počítači. 3x foto: Jan Šibík
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia