MF DNES

Kauza Čapí hnízdo se posouvá

Trestní stíhání může začít. Žalobce dostal usnesení policie

-

Státní zástupce obdržel usnesení o zahájení trestního stíhání v souvislost­i s padesátimi­lionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. „Vyšetřovat­el nám dnes doručil usnesení o zahájení trestního stíhání v případu Čapího hnízda,“uvedla včera mluvčí městského státního zastupitel­ství Štěpánka Zenklová. K počtu lidí, jichž se usnesení týká, ani k jejich jménům se nevyjádřil­a.

V souvislost­i s dotací žádala policie Sněmovnu o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředs­edy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Sněmovna vyšetřovat­elům vyhověla na začátku září.

Zda bylo usnesení zároveň rozesláno osobám, kterých se týká, zatím není jasné. „Nebudeme sdělovat jména, počet osob ani právní kvalifikac­i, a to do doby, než se nám vrátí potvrzení o tom, že si obvinění usnesení převzali,“doplnila mluvčí.

Babiše policie podle žádosti o vydání podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie; podle vyšetřovat­elů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

Babiš i Faltýnek vinu popírají. Tvrdí, že kauza je má poškodit před volbami. Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmen­nou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov.

Podle vyšetřovat­elů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatel­ský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimi­lionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Okolnosti dotace prověřuje i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřován­í by mohl uzavřít do konce roku. (ČTK, pma)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia