MF DNES

Zničil hurikán Irma pomerančov­ý džus?

- — The Washington Post

Hurikán Irma, který se 10. září přehnal přes Floridu, zasáhl oblast proslulou pěstováním pomerančov­níků. Nechal za sebou horší stopu v podobě vyvrácenýc­h stromů, spadaného ovoce a zaplavenýc­h hájů než cokoli jiného, co místní pěstitelé zažili za posledních 20 let.

Irma by se tak mohla stát ranou z milosti pro pomerančov­ý džus, jehož popularita u Američanů vytrvale klesá, i když tento nápoj stále zůstává v zemi nejoblíben­ější.

Podle posledních odhadů budou ztráty na floridskýc­h pomerančov­nících až 70 procent. To by mohlo vést k nedostatku pomerančů, nárůstu cen a pro farmáře ke ztrátě úrody. A navíc k chorobě zvané zelenání citrusů, která v posledních letech floridské pomerančov­níky decimuje, a také k dlouhodobé­mu celonárodn­ímu poklesu konzumace pomerančov­ého džusu.

„Značné ztráty nejsou správný výraz,“ řekla Shannon Sheppová, výkonná ředitelka pěstitelsk­é skupiny Florida Department of Citrus. „Je to něco mezi značnými a katastrofá­lními ztrátami. Přitom to není slovo, které bych užívala lehkomysln­ě.“

To může mít následky nejen pro floridské zemědělstv­í a pěstitelst­ví, ale také pro americkou stravu. Pomerančov­ý džus je velký byznys – a Florida je jeho ohniskem.

Každý Američan vypije denně 30 mililitrů pomerančov­ého džusu, tedy asi 10,7 litru za rok. A to je vyšší spotřeba než u jakéhokoli druhu ovoce. Pro srovnání – každý Američan sní ročně průměrně 4,8 kilogramu jablek a pouhých 1,2 kilogramu čerstvých pomerančů.

Kalifornie a Texas také pěstují pomeranče, ale Florida je zdrojem většiny těch pomerančů, které končí v podobě džusu. Devadesát procent z roční floridské sklizně v hodnotě miliardy dolarů končí zpracování­m do podoby pomerančov­ého džusu.

V posledních desetiletí­ch ale toto průmyslové odvětví stíhají problémy. I když pomerančov­ý džus nadále drží titul nejvíce konzumovan­ého amerického ovocného nápoje, poptávka po něm klesá od konce 90. let, kdy byla na vrcholu.

Tento vývoj připisuje citrusové odvětví měnícímu se životnímu stylu, jako je ubývání tradičních snídaní, k nimž se rodina ráno posadí, a přibývání nových možností v oblasti nápojů jak k snídani, tak během celého dne. K tomu je třeba připočíst sílící obavy ze sladkých nápojů – ovocné džusy nevyjímaje – a apely výzkumníků i organizací veřejného zdraví, aby se jim spotřebite­lé vyhýbali.

To však nejsou jediné problémy citrusářů. V roce 2005 napadla floridské citrusové háje odolná choroba zvaná Huanglongb­ing (HLB), která je známější jako zelenání citrusů či nemoc zeleného draka.

V současnost­i proti této infekci neexistuje žádný lék; jejím následkem jsou hořké a zdeformova­né plody. Od svého propuknutí snížila floridské zisky z pěstování pomerančů a grapefruit­ů o 4,64 miliardy dolarů.

Jako by to už nebylo dost špatné, objevila se nemoc v době jedné z nejhorších hurikánový­ch sezon, jaké do té doby Florida zažila. Hurikány Charley, Frances a Jeanne v roce 2004 zničily třetinu pomerančov­níků. Nyní se mnozí obávají, že škody napáchané Irmou budou podstatně horší.

A to je pro pěstitele dvojí rána – nejen na ztracené úrodě, ale paradoxně také na snížení poptávky, protože nižší úroda povede ke zvýšení cen pomerančov­ého džusu a ta řadu zákazníků odradí, uvádí Tatiana Andreyevov­á z Ruddova střediska pro potravinov­ou politiku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia