MF DNES

Exkancléř Schröder je v čele ruské Rosněfti

- — Luboš Palata

Z německého kancléře Putinův sluha. Tak se dívá většina německých politiků i médií na nejnovější pracovní angažmá bývalého šéfa německé vlády Gerharda Schrödera, který včera stanul v čele dozorčí rady státem ovládaného naftařskéh­o koncernu Rosněfť.

Za své angažmá v čele největšího ropného gigantu Ruska dostane Schröder ročně 350 tisíc dolarů, tedy asi 7,7 miliónů korun. „Jsem soukromou osobou a o mém životě nerozhoduj­í německá média, ale já sám,“řekl Schröder, který se už jako kancléř (1998 až 2005) a šéf sociálních demokratů (SPD) netajil osobním přátelství­m s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Se svojí tehdejší ženou Doris si adoptovali dvě ruské děti z Petrohradu.

Prakticky hned po své prohře ve volbách v roce 2005 Schröder odjel do Moskvy. Stal se hlavou projektu plynovodu Nord Stream a působil jako lobbista pro řadu dalších firem, k čemuž obratně využíval své osobní vazby na Putina. Sympatie k ruskému prezidento­vi neztratil ani po ruské okupaci Krymu a nepřestává lobbovat za ruské zájmy.

„Žádný ruský prezident se nevzdá Krymu jako součásti své země,“prohlásil Schröder před několika dny. A obvinil německé politiky, včetně kancléřky Angely Merkelové, kteří se s tím odmítají smířit, ze „zničení styků s Moskvou“.

Schröderov­o otevřené angažmá ve službách Kremlu je trnem v oku i sociálním demokratům, kteří jsou přitom vůči Rusku mnohem vstřícnějš­í než Merkelová. „Schröder není tak úplně soukromá osoba, zvláště když se vměšuje do politiky,“distancova­l se od předchůdce současný šéf SPD Martin Schulz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia