MF DNES

Lhát se „musí“. Divní jsou jen ti, co to přehánějí

Společnost

-

Všichni lžeme. Ano, dokonce i vy. Americký profesor Timothy Levine, který se více než 20 let věnuje výzkumu lhaní, zjistil, že lidé řeknou průměrně každý den dvě lži. A americký výzkumník Robert Feldman odhalil, že když se potkají dva cizí lidé, jsou schopni říct tři nevinné lži během prvních deseti minut, napsal zpravodajs­ký server The Sun.

Když kolegyni řeknete „Jsem v pořádku“poté, co jste 20 minut proplakala na záchodě, je to nevinná lež. Jistě, nedá se srovnávat s prohlášení­m „S tou ženou jsem neměl sexuální vztah“, což je jedna z nejslavněj­ších lží všech dob, z níž byl svého času usvědčen tehdejší americký prezident Bill Clinton. Ale také to není pravda, že?

Říct lež je jenom polovina příběhu – tou druhou je poznat, když vám někdo lže. „To je nesmírně těžké, i když si každý myslí, že dokáže poznat lháře,“řekl irský forenzní psycholog Mike Berry. Studie zjistily, že dokážeme odhalit jen 48 až 60 procent lží. A ti, kdo dosahují oněch 60 procent, jsou školení experti.

„Nevinné lži se obvykle říkají kvůli navázání či udržení kontaktu,“říká britská klinická psychotera­peutka Jerilee Claydonová. „Základní lidskou vlastností sloužící k přežití je udržování vztahů, a pokud se zdá, že pravda nefunguje, pak se často uchylujeme ke lžím.“

Jejich cílem může být například ochrana vlastních nebo cizích pocitů, anebo udržení svého společensk­ého statusu – ano, včetně oněch vzkazů na sociálních sítích, jak si užíváte tu nejlepší dovolenou na světě, přestože je naprosto příšerná.

„Kolik rodičů už lhalo vlastním dětem ohledně jejich uměleckých schopností, ve stylu ‚Ano, opravdu to vypadá jako tatínek!‘, přestože kresba připomíná spíš autobus?“ptá se Berry. „A někdy lžeme proto, abychom lidem řekli to, co chtějí slyšet. Například, že jejich milovaný psí mazlíček umřel po sražení autem okamžitě a vůbec netrpěl.“

Jinou kapitolou jsou notoričtí lháři, kteří si jednoduše nedokážou pomoci a musí lhát, byť by to znělo jako sebevětší fantazírov­ání a mohli se tím zesměšnit. Nutkaví lháři podle odborníků obvykle škodí jen sami sobě – pokud se nedostanou na pozici, kde disponují ohromnou mocí. I v případě notorickéh­o lháře je dobré identifiko­vat důvod, proč vykládá lži. Například bezuzdné chvástání je často známkou vlastní nejistoty.

Od notorickýc­h, kompulzivn­ích lhářů se liší lháři patologičt­í, kteří jsou chladní, vypočítaví a lžou kvůli konkrétním, sebestředn­ým cílům. Často jsou označováni také jako lháři psychopati­čtí – působí okouzlujíc­ím dojmem, jsou důvěryhodn­í a egoističtí. Chybí jim poctivost a využívají toho k vlastnímu prospěchu. Jedním z takových lhářů byl například Frank Abagnale, kterého ztvárnil Leonardo DiCaprio ve filmu Stevena Spielberga Chyť mě, když to dokážeš z roku 2002. Tento typ lhářů byste se neměli snažit sami napravovat. Patologick­é lhaní může být symptomem poruchy chování či osobnosti, která vyžaduje odpovídají­cí psychologi­ckou pomoc. (ČTK, The Sun)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slavné lži Autorem jedné z nich je expreziden­t USA Bill Clinton. Foto:
Slavné lži Autorem jedné z nich je expreziden­t USA Bill Clinton. Foto:
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia