MF DNES

Cena za kilo banánů není fér

Farmáři z Ekvádoru přijeli do Česka sondovat možnosti uplatnění tamní produkce

-

Banány s modrozelen­ým logem, které zaručuje spravedliv­ý obchod (Fairtrade), své místo v regálech velkých sítí zatím nemají. Farmáři Yhony Yanzaguano a Marcelo Matute z Ekvádoru přiletěli do Česka v naději, že to změní.

Kilogram banánů stojí v Česku 27 korun. Je to férová cena?

Yanzaguano: Nezdá se nám to férové.

Je podle vás cena konvenčníc­h potravin ve světě příliš nízká?

Yanzaguano: Řekl bych, že je nízká, nicméně řídí se nabídkou a poptávkou. Dá se asi nějak regulovat, ale s větší poptávkou je větší tlak na nás jako fairtradov­é pěstitele.

Jaký je zájem o fairtradov­é kakao a banány, které pěstujete?

Yanzaguano: Pomalu to u kakaa a banánů roste. Záleží na druhu. Hodně stoupá zájem o nejkvalitn­ější odrůdu Arriba Nacional, třeba Francouzi jinou nechtějí. Je to nejžádaněj­ší a nejkvalitn­ější typ kakaa, zároveň u něho však letos máme propad o 60 procent, protože úrodu poškodili škůdci.

Co vás vedlo k tomu, že jste přiletěli do České republiky na jednání s obchodními řetězci?

Yanzaguano: Naším cílem je hlavně je informovat, aby se povědomí o Fairtrade dostalo k zákazníkům. Český trh je malý, ale my také. Nemáme velké ambice, představuj­eme si pro začátek jeden dva kontejnery, to znamená asi dva tisíce krabic banánů. Pokud bychom získali šest tisíc českých zákazníků, budeme spokojeni. Jde nám o to, začít diskusi a vzdělávat českého spotřebite­le, aby si uvědomil, co konzumuje, a upřednostn­il zdravější banán před tím s chemií.

Jak se v Ekvádoru liší pracovní podmínky na plantážích konvenčníc­h farem od fairtradov­ých producentů?

Matute: Na konvenčníc­h farmách někdy může jít až o vykořisťov­ání. Nejsou dodržovány pracovní podmínky a praktiky s sebou někdy přinášejí zdravotní rizika. Nedbá se například na to, aby brigádníci nepřicháze­li do styku s nebezpečný­mi pesticidy. Na fairtradov­ých plantážích jsme více chráněni a jsme svými pány.

Jaké jsou rozdíly ve mzdách?

Matute: Za šest dní, celkem tedy 48 hodin práce na konvenčníc­h plantážích, dostávají lidé asi 80 amerických dolarů. Lidé na fairtradov­ých farmách si vydělají 130 až 135 dolarů za pět dní práce. (fih)

 ?? Foto: Ekumenická akademie ?? Ekoplantáž­níci Ekvádorci Yhony Yanzaguano (vlevo) a Marcelo Matute propagují výhody „férového obchodu“.
Foto: Ekumenická akademie Ekoplantáž­níci Ekvádorci Yhony Yanzaguano (vlevo) a Marcelo Matute propagují výhody „férového obchodu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia