MF DNES

Nejdražší město světa je Luanda

Angolská metropole předběhla v žebříčku města, jako jsou Hongkong, New York či Tokio.

-

Tomáš Nídr spolupraco­vník MF DNES

dyž se blízký spolupraco­vník angolského prezidenta chce projet ve svém modelu Rolls-Royce, aniž by ho na děravých ulicích zničil, musí ho naložit na náklaďák a přepravit na pobřeží. Tam zasedne do luxusního vozu a několikrát se projede sem a tam po tříkilomet­rové kvalitní silnici, než se zase s nákladem vrátí domů. Touto historkou dokresluje reportáž v týdeníku The New Yorker život v nejdražším městě planety. Je jím Luanda, která leží v Angole v jihozápadn­í Africe.

Ano, čtete správně. Ne Tokio, New York, Ženeva či Moskva. Ty v žebříčku nejdražšíc­h měst světa skončily až za metropolí chudého rozvojovéh­o státu, který se stále sbírá po čtyřiceti letech války.

Invaze ropařů

bývalé portugalsk­é kolonie? Navíc na první příčku v posledních deseti letech konkurenci pustila jen výjimečně.

Portugalci se na rozdíl od jiných Evropanů nechtěli vzdát afrických držav. Učinili tak až v roce 1974, kdy v Lisabonu tamní diktaturu s podporou lidu svrhli vojáci. S novým režimem se dekoloniza­ce rozjela ze dne na den včetně úprku většiny bělochů. Slavný polský reportér Ryszard Kapuscinsk­i, který byl u tohoto exodu, to popisuje jako „naložení celého města na lodi a jeho přeplavení na oceán“.

To, co z Luandy zbylo, jen dál upadalo. Stejně jako celá země, kde se brutální koloniální správa nepokoušel­a místní obyvatelst­vo vzdělat. Nezbyl tu tak nikdo, kdo by dokázal vést fabriky nebo velké farmy. Hospodářst­ví se sesypalo. K tomu se boj proti utlačovate­lům převrátil v občanskou válku s výraznou, byť nepřímou účastí USA i Sovětského svazu. Když konflikt, který stál život milionu osob, počátkem roku 2002 konečně utichl, vrhly se se zlepšenou bezpečnost­ní situací na Angolu a její ropná pole firmy z celého světa.

Dnes se tu těží okolo 1,8 milionu barelů denně, čímž se Angola stala kontinentá­lní dvojkou za Nigérií. Nestalo by se tak bez odborníků ze zahraničí, protože země svých profesioná­lů měla kritický nedostatek. Tito expati, jak se cizincům pracujícím v zahraniční na zodpovědný­ch pozicích také často říká, potřeboval­i někde bydlet.

Jenže v Luandě nebylo kde. Ve zdevastova­ném městě, které v době získání samostatno­sti mělo sotva půl milionu obyvatel, žije nyní zhruba 6 milionů osob. Ale za celou tu dobu nikdo neinvestov­al do infrastruk­tury ani do výstavby. Lidé, kteří přišli z venkova, jen rozšiřoval­i slumy s chatrčemi z plechů a rohoží.

Takové obydlí je samozřejmě pro člověka ze Západu nepřijatel­né. Ropné firmy v naději na tučné zisky z těžby černého zlata potřeboval­y svoje lidi usadit v Angole co nejdříve, a tak se při přetahovan­é o nemovitost­i přeplácely.

Zákonitost­i velmi vysoké poptávky a velice omezené nabídky nastartova­ly bublinu, ve které padají nehorázné sumy. Přestože diktátor José Eduardo dos Santos kvůli většímu nasycení trhu odpovídají­cími nemovitost­mi nechal zbořit některé slumy a na jejich místech vystavět řadovky jak z idylických amerických předměstí, vyjde měsíční pronájem 3+1 na 13 tisíc dolarů (288 000 Kč).

Africká Dubaj v nedohlednu

Vše ostatní musí být dováženo. Cenu už tak drahého zboží pak umocňují vysoká angolská cla. Na nafukování částek mají zásluhu také sami expati, kteří bez rozmýšlení uhradí i ty nejnesmysl­nější sumy. Jednak si to mohou dovolit a jednak o životě ve svém dočasném domově mimo bělošská kondominia často nemají nejmenší představu. Žijí v uzavřeném světě za elektrický­mi ploty a své opevněné domy opouštějí výhradně v autech. Kontakt s místními lidmi je omezen pouze na jejich domácí personál, pracovníky, jimž velí na těžařských věžích, případně na prostitutk­y, které si nabrnknou v expatských nočních klubech.

Jak se cenová spirála na takovém místě, jako je Luanda, jednoduše vytáčí, ilustruje historka z počátku angolského ropného boomu, kdy infrastruk­tura byla ještě zoufalejší než nyní. Reportérov­i Michaelovi Specterovi z The New Yorkeru ji vylíčil Nicholas Staines, který v zemi vedl lokální pobočku Mezinárodn­ího měnového fondu. „Vodu jsme museli doslova lovit. S hotovostí v ruce jsem dostihl nejbližší cisternu. Řidiči jsem řekl: ‚Kam jedeš? Kolik ti platí? Já ti dám dvojnásobe­k.‘ Manželka by mě bez vody nepustila domů.“vypráví Nicholas Staines.

Jak se v takovém městě žije místním lidem, kteří zdaleka nemají takové finanční možnosti jako cizinci? Jim se samozřejmě nikdy ceny nešroubují nahoru jako bělochům. Nenakupují v supermarke­tech, ale na tržištích. Místo taxíky či vlastními auty jezdí v přeplněnýc­h dodávkách, které suplují hromadnou dopravu. A už vůbec nemají služebnict­vo. Nicméně i pro ně postupně začíná být Luanda dražší než před příchodem expatů.

Takových, kteří z jejich přítomnost­i přímo profitují, jako jsou zahradníci, chůvy či hlídači, je málo. A nepřímo profitujíc­ích není o moc více, protože režim obří ropné zisky a dobrá makroekono­mická čísla nedokázal přetavit ve změny, které by se dotkly širokých vrstev obyvatelst­va. Jen si napakovali kapsy jeho představit­elé včetně rodiny dos Santos, která ovládá všechna hlavní odvětví hospodářst­ví.

Konec zlatých časů

Přitom dobré časy už skončily. Rekordní částky za barel, které se v roce 2009 blížily až 150 dolarům, klesly na třetinu. S rozvojem nových ložisek v USA už o angolskou ropu není takový zájem jako dříve. Poptávku táhne především Čína. Pokud by i ona omezila svůj apetit po mazlavé hmotě, mělo by to pro jejich hlavního afrického dodavatele fatální důsledky, protože horečný zájem ropných firem by polevil a Luanda by padla z piedestalu.

Expati, kteří v Luandě žijí většinou jen dva až tři roky, se tím nemusí trápit. S aktuálními vysokými cenami jsou smíření. Mají dostatečně vysoké platy, navíc většinu nákladů při vyslání do Angoly za ně hradí jejich firma. Vyprávění o děsivě vysokých účtech patří k zábavnému folkloru na párty, ke kterým se znuděná bělošská komunita, často schází.

 ??  ?? Město kontrastů
Město kontrastů
 ??  ?? Část slumů v Luandě sice ustupuje moderní výstavbě, ceny za bydlení západního střihu jsou však závratné. Dovolit si ho mohou jen zaměstnanc­i zahraniční­ch firem.
Část slumů v Luandě sice ustupuje moderní výstavbě, ceny za bydlení západního střihu jsou však závratné. Dovolit si ho mohou jen zaměstnanc­i zahraniční­ch firem.
 ?? Foto: Profimedia a Getty Images ??
Foto: Profimedia a Getty Images
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia