MF DNES

Horká brambora zvaná sociální bydlení

-

VOstravě je patnáct vyloučenýc­h lokalit, což jsou v překladu místa, kterým se člověk, pokud může, raději vyhne. Z třiadvacet­i městských obvodů se takové lokality nacházejí hned v devíti. Vyloučené lokality mají i další města v Moravskosl­ezském kraji – Bohumín, Karviná, Havířov, Vítkov… Většina lidí z vyloučenýc­h lokalit bere od státu doplatky na sociální bydlení. Počet žadatelů o tyto peníze se ročně v kraji pohybuje kolem 200 tisíc. Loni jim stát vyplatil tři čtvrtě miliardy korun. Řada z těchto lidí žije ve více či méně pochybných nájemních bytech nebo na ubytovnách. Těch je v kraji sto padesát, z toho čtyřicet jen v Ostravě.

Když je taková ubytovna ve vaší čtvrti nebo rovnou v ulici, nemáte radost. Pár hlasů obyvatel ostravskéh­o Přívozu: „Feťáci k nám vnikají ve dne v noci. Je jim jedno, jestli jsou lidé doma. Sousedku vykradli už třikrát. Ve střehu musíme být pořád. I když jdeme po ulici. Před časem mi tam kluk strhl z krku řetízek. Děti z ubytovny mi nadávaly a házely po mně kamení. Jindy nám pod okny jezdí na řvoucích motorkách, schválně provokují. Když se moje dcera vrací ze školy domů, raději utíká.“

Co s tím?

Existuje návrh zákona o sociálním bydlení. Ten má mimo jiné omezit obchod s chudobou, protože sociální bydlení je často nelidský, zato výhodný byznys, kde majitelé těží z předražený­ch nájmů a z toho, že je stát lidem v nouzi téměř celé zaplatí.

Zákon by pravidla bydlení rád změnil – města by tlačil k tvorbě sociálních bytů, které by se potřebným nabízely za lepších podmínek, než jakých se jim dostává třeba na ubytovnách. Lidem by tak chtěl i pomoci vyjít ven z bludného kruhu – nikam jinam než na ubytovny se totiž mnohdy nedostanou – obyčejní pronajímat­elé je do svých bytů nechtějí.

Zákon má nicméně problém. Zaprvé je ve stavu, že ve Sněmovně jen leží, zadruhé k němu má řada starostů odstup.

„Zákon je scestný a nerealizov­atelný. Takový nesmysl ještě nikdy v historii nebyl navržen,“neskrýval loni despekt starosta Bohumína Petr Vícha. Obcím se nelíbí, že je stát chce úkolovat, aby převzaly za sociální problémy odpovědnos­t, hledaly byty, které nemají, stavěly jiné, se kterými nepočítají jejich rozpočty, navíc v zákoně vidí absenci povinností pro sociálně slabé.

Od července aspoň začala platit novela zákona, která umožňuje radnicím požádat státní správu, aby některou z problémový­ch lokalit vyhlásila místem se zvýšeným výskytem nežádoucíc­h jevů. Pokud to nastane, úřady práce nájemníkům, kteří do oblasti nově přijdou, doplatky na bydlení nepřiznají. Novela se týká i těch lidí, kteří nájemní smlouvy mají, ale budou je muset nově prodloužit.

I tady jsou však problémy. Schválení obdobné radniční žádosti je běh na dlouhou trať, navíc s nejistým koncem – když státní správa radnici po několika měsících vyhoví, nastupují námitky majitelů sociálních bytů. A ti se začnou odvolávat, takže v místě se třeba také nevyřeší vůbec nic.

Navíc, i když se něco vyřeší, lidé s odepřeným doplatkem se jen přesunou do jiné lokality. Kde na něj mají nárok.

Jinými slovy – ve světě sociálně slabých není nic nového. Což je špatná zpráva. Jejich začleňován­í do společnost­i, které by napětí v některých lokalitách zmírnilo, je po mnoho let spíše vysmívané a bezzubé zaklínadlo. Děti, které berou ubytovnu jako životní standard a normální věc, se navíc do společnost­i jen tak nezačlení. A jejich děti už vůbec ne.

O pár řádek výše jsem psal, že takových lidí je už teď opravdu hodně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia