MF DNES

Sklípkani. Velcí, malí, dokonce i láskyplní

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Když mi bylo devět nebo deset let, dostal jsem brožovanou knížku s bílou obálkou. Napsal ji John Crompton a jmenovala se Život pavouka. Opakovaně jsem ji četl na základní škole, ale listoval jsem v ní dokonce ještě na fakultě před zkouškou u docenta Buchara. Ne že bych se z ní učil, to ne, ale byla tak zajímavá, že i systematik­a pavoukovců pro mne díky ní byla najednou mnohem záživnější.

Cromptonův Život pavouka mě zkrátka přivedl na stranu obdivovate­lů pavouků, a tak by mě asi neměl zvlášť překvapit ani zájem, který vyvolala naše výstava sklípkanů ani sklípkani samotní. Překvapilo mě však obojí. Až takový zájem o expozici jsem rozhodně nečekal a sám se tam chodím dívat, kdy jen to jde. Přitom se o sklípkanec­h dozvídám stále nové a nové věci, které ve mně budí stejný úžas, jako kdysi ty nejlepší pasáže z Cromptonov­y knihy.

Chovatel a arachnolog David Šťastný nám do zoo zapůjčil celkem šedesát druhů sklípkanů. Jsou mezi nimi druhy stromové, zemní i podzemní, celkem běžné i mimořádně vzácné, výrazně zbarvené i jednotvárn­ě hnědé, malé i velké.

Asi největší pozornost návštěvník­ů budí samice druhu Theraphosa stirmi, která se jmenuje Didla. S rozepjatým­a nohama by měla rozměry jídelního talíře. Já ale nahlédnu vždy nejdřív do terária, které je hned pod ní. Obývá je skupina „balfourek“, a jestliže jsem tu psal o úžasu, který ve mně sklípkani dokážou vyvolat, měl jsem na mysli i tenhle druh.

„Balfourka“, tedy sklípkan Balfourův, žije pouze na ostrově Sokotra a patří k větším a výrazně zbarveným druhům. Samice dosahují i s nohama až sedmnácti centimetrů a mají zelenomodr­ou hlavohruď. A právě o nich se podařilo zjistit něco naprosto fascinujíc­ího. Samice „balfourek“nejenže pečují o kokon s vajíčky, ale posléze také krmí svá mláďata. Ano, krmí! Drobní pavoučci se jim hemží kolem jejich nebezpečný­ch chelicer a samice jim – zdálo by se, že až láskyplně – poskytují potravu. No čekali byste něco podobného u pavouka? Já tedy ne. A John Crompton také ne.

Důležité je však také to, kdo před časem na tohle překvapivé, dosud zcela neznámé chování sklípkana Balfourova přišel. Nebyl to nikdo jiný než autor naší výstavy David Šťastný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia