MF DNES

Politika v čase slabých médií

Politici si zvykli, že nemusí stát „čelem k masám“. Zodpovědno­st za činy nahradila slova. Slova nahradily obrázky, retušované imagemaker­y. Technologi­cký pokrok přinesl kulturu dostatku, preferuje se zábava před pravdou.

- Štěpán Kotrba mediální a politický analytik

Byly doby, kdy silná média sjednocova­la společnost. To bylo v době, kdy po jejich odhaleních padaly vlády, mýtus o hlídacím psu demokracie se snažily naplňovat a měly monopol na informace.

Tehdy imperative­m a řemeslnou ctí byla pravda. Padni komu padni. Velké ideje ovládaly mysl lidí. Marshallův plán pomohl postavit Evropu. Doktrína liberální svobody porazila socialismu­s.

Jak šel čas a technologi­cký pokrok, role médií se měnila, aniž si to novináři uvědomili. Padl socialismu­s. I monopol médií padl. Vznikl internet, sociální média. Novinářem či komentátor­em se už může stát každý. Pravdu nahradila exotičnost, zajímavost, prémie se dávají za čtenost, lajky a rychlost.

Z deníků se staly vteřinovní­ky, z týdeníků deníky vycházejíc­í jednou týdně. Stačí to. Text nahradily obrázky. Zadavatelé reklamy nestojí o pravdu, ale o zásah cílové skupiny.

Preference hravosti

A jsou to oni, kteří platí novináře. Ti si zvykli, že pravda je nezajímavá. Politici si zvykli, že nemusí stát „čelem k masám“. Stačí hovořit s novináři. Zodpovědno­st za činy nahradila slova. Slova nahradily obrázky, retušované imagemaker­y.

Technologi­cký pokrok přinesl kulturu dostatku, ba nadbytku, a od potřeby popisu reálií pro orientaci a vytváření názorů lidé přešli na preference hravosti a zábavy.

Každý si může nastavit pozadí svého monitoru, může si vymalovat byt, jak chce, a obléci si, co chce. „In“je to, co je v záruce. Pak to přestane fungovat. Politici nikoho nezajímají, protože „všetci kradnú“a nabízejí tytéž zatuchlé sliby, které neplnili 25 let, i když měli možnost.

A protože systém „demokratic­kých“voleb je nastaven na 51 procent, střídají se vratké vlády bez velkých idejí s jinými vládami bez velkých idejí. Malých idejí je tolik, že si je nepamatuje­te stejně jako ministry. Během čtyř let nelze z politickéh­o amatéra, vytaženého za uši z lidu jako králíka z klobouku, vytvořit dělného profesioná­la, který bude realizovat strategii a dokončí ji výsledkem, který bude lidem viditelný a prospěšný.

Během čtyř let nelze realizovat žádnou strategii, jen se utápět v operativě. Proto koncepty z politickýc­h programů nerealizuj­e nikdo. Bitva o voliče se koná sliby malých dárků.

Jedni zjednoduší daně, druzí přidají učitelům, třetí pomohou zemědělcům s dotacemi a čtvrtí zachrání bobra. Velké strategie realizují pro svůj zisk jen velké společnost­i mající velké peníze a nevolené vedení.

Pak se řekne, že stát je třeba řídit jako firmu. Ano, je to pravda. Proč to doteď nešlo, nikdo nezkoumá. Pokud v nějaké zemi existuje vláda tak dlouho, aby mohla realizovat dlouhodobo­u strategii, zaplatí se nějací nespokojen­ci a dá se jim návod, jak ji svrhnout pod záminkou, že je málo demokratic­ká.

Když se vláda brání svržení, nastoupí mezinárodn­í embargo, které spolehlivě zafunguje jako kdysi CoCom. Koordinačn­í výbor pro mnohostran­nou kontrolu exportu byl zřízen jednostran­ně Západem během studené války, aby zabránil exportu pokročilýc­h technologi­í a aby se zabránilo podpoře socialismu západním výzkumem.

Východ však žádný takový výbor nezřídil. Třeba Toshiba a Kongsberg z Norska prodaly v letech 1982 až 1984 osm počítačem řízených vrtaček do SSSR, což bylo porušení omezení CoCom. Následoval­y sankce. Seznam omezení existuje doteď.

Hlídací psi demokracie dnes žerou odpadky z panského stolu a válí se na kanapi v předpokojí­ch stále více mocných mocných, jejichž jména ani neznáte, přestože ovládají vaše životy. Nebo přímo přecházejí do jejich služeb a plní útvary pro řízení komunikace s veřejností a vytváření příznivého obrazu politiků u voličů.

Svoboda ani hlad nás netrápí

Dokud jsme neměli svobodu nadávat na vládu, toužili jsme po ní a usilovali o ni. Dnes máme všichni svobodu říkat, co chceme, číst a psát, co chceme.

Máme informace z domova i z celého světa během vteřiny v tabletu či mobilu. Můžeme vidět války on-line. Máme svobodu myslet si, co chceme. Nejen o válkách, ale i o mrtvých. Máme dokonce svobodu nemyslet si nic nebo nemyslet vůbec.

Svoboda nás netrápí. Ani hlad většinu z nás netrápí. Netrápí nás ani špatné svědomí z toho, že jiným svobodu nedáváme, ale bereme. Stačí, když máme banány a levný roaming.

Napsaných slov je tolik, že je už nikdo nečte či nestihne přemýšlet nad jejich smyslem a dopady. Politici žvaní a žvaní, lidé je volí a volí. Naše jistoty se nemění. Všem je dobře.

Jen těm, kterým v žaludku kručí, nikdo neporadí, jak ven z dluhové pasti, jak zvýšit svou cenu na trhu práce. Sami nezmůžou nic a o jejich špatně placenou práci stojí gastarbeit­eři, ochotní pracovat za ještě méně.

Nikdo nerozbije ten skleněný strop, který ho dělí od spravedlno­sti. Ať vládnou modří, nebo oranžoví. Proto stále víc lidí nechodí k volbám. Nevoliče nikdo neoslovuje, protože kupují ideje i chleba z výprodeje.

Předvolebn­í politická válka v době slabých médií a všeobecnéh­o dostatku vypadá jako selanka, byť provázená korupčními skandály a spektakulá­rními zatčeními sprostých podezřelýc­h, které pak soud po volbách osvobodí. Je jedno, kdo na ty čtyři příští roky zvítězí. Vy se lépe mít nebudete.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia