MF DNES

Taková normální rodinka Natálie Kocábové

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

V předvečer pohřbu babičky svolává matka (Bohdana Pavlíková) k rodinné večeři všechny členy své rodiny. Chce, aby alespoň při této příležitos­ti byly všechny sváry zapomenuty, aby se všichni ukázali jako členové jednoho hnízda, a také chce všem představit svého nového přítele.

Na jednoduché zápletce postavila spisovatel­ka a hudebnice Natálie Kocábová svou hru Pohřeb až zítra, v níž reflektova­la některé osobní rodinné zkušenosti a kterou využila jako dobrý základ pro napsání svižných dialogů, rodinných přestřelek a vtipných situací. Ve Švandově divadle kus zrežíroval tamní ředitel Daniel Hrbek.

Do domu míří dvě dospělé sestry – Andy a Tess v podání Natálie Řehořové a Beáty Kaňokové. Ač jsou každá jiná, obě právě stíhá stejné trauma rozchodu. Andy je impulzivní, její spontaneit­a a nevymáchan­ost dokážou být sympatické i otravné zároveň. Kocábová zřejmě právě do ní vetkla své alter ego a propracova­ností postavy tak dobře hrající Řehořové práci hodně ulehčila.

Je to i vaše rodina

Tess Beáty Kaňokové je tišší, což ovšem neznamená, že uvnitř nevře podobně jako Andy. K tomu je třeba připočíst lehce zženštiléh­o bratra Mikiho (kterým autorka i herec Cyril Dobrý lehkou zkratkou vystihli prototyp dnešního mladíka) a hlavně otce, zestárlého rockera. Toho skvělý Robert Jašków podává jako zralého muže navenek se snažícího předstírat autoritu a nadhled, uvnitř se však topícího ve zcela stejných problémech jako zbytek jeho rodiny.

Klidná postava přeslušněl­ého matčina přítele Jiřího pocházejíc­ího z Íránu pak celé této sršaté sestavě slouží jako otloukací panák a záminka k žertům. Kocábová hru napsala lehkou rukou, její dialogy mají švih i vtip. V podobném duchu pak Hrbek režíruje své herce, kteří své promluvy dokáží pointovat a po několika reprízách dobře vědí, kde se publikum bude smát. Celkově se tak povedla dobrá konverzačn­í komedie, která překvapí svou vyváženost­í. Zatímco v jednu chvíli umí publikum pobavit, v té další nezapomene bolestivě píchnout.

Může to být i vaše rodina, hlásá smíchovská scéna. A vlastně proč ne, když odmyslíme do extrémů hnané charaktery, dialogy i situace, které divadelní příběh potřebuje, tak před sebou máme takovou normální rodinu. Obyčejnou famílii, jejíž členové se i při krvavých hádkách a zdánlivě nehynoucí nenávisti nepřestáva­jí milovat až za hrob.

 ?? Foto: Švandovo divadlo ?? Obyčejná famílie Zdánlivě na nich není nic pozoruhodn­ého, ale právě v tom spočívá kouzlo hry Pohřeb až zítra.
Foto: Švandovo divadlo Obyčejná famílie Zdánlivě na nich není nic pozoruhodn­ého, ale právě v tom spočívá kouzlo hry Pohřeb až zítra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia