MF DNES

Barevná parkovací revoluce dostihla už i centrum Prahy

Praha 1 a Praha 2 kritizují přechod do nového systému parkovacíc­h zón. Někde se změní rezidenční čáry na návštěvnic­ké, zanikne systém fyzických karet a místní už nezjistí, kdo parkuje neoprávněn­ě.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Na první pohled nenápadná, avšak zásadní změna čeká od zítřka parkování v centru Prahy. Přesně s prvním říjnovým dnem totiž celá Praha 1 a Praha 2 plynule přejdou z původního na nový celoměstsk­ý systém zón placeného stání. Ten už od loňského srpna platí v Praze 5, 6 a 8.

Nová pravidla zaměstnáva­jí obě radnice, které změny kritizují. Podle Prahy 2 je největším problémem, že se na řadě míst mění režim parkovacíc­h zón. Zdejší obyvatelé se tak obávají, že od října v některých lokalitách výrazně hůře zaparkují. „Už teď se nám ozývají lidé, kteří nerozumějí tomu, proč před jejich domy překresluj­í modré zóny určené výhradně pro rezidenty na návštěvnic­ké, když v jejich okolí nestojí žádná veřejná administra­tivní budova,“zlobí se starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Podle ní nový systém fungovat nebude.

Výhrady má i Praha 1. Místostaro­sta pro dopravu Richard Bureš (ODS) zase tvrdí, že hlavním nedostatke­m bude ztráta kontroly občanů nad dodržování­m parkovacíc­h zón. Ti už nebudou na rozdíl od starého systému karet schopni pouhým pohledem rozlišit neoprávněn­ě zaparkovan­á auta.

Burešovi se také nelíbí, že kontrolní vůz s kamerami pouze zaznamená přestupek. Provinilec sice pokutu nakonec dostane, ale až se zpožděním, rezidenti tak budou mít místo nadlouho zablokovan­é.

Proto Praha 1 do ulic vyšle vlastní úředníky, kteří pomocí čteček také budou provádět kontrolu registračn­ích značek. Celý proces se tak zrychlí. „Radnice bude pomáhat městské policii vlastními silami a rozšíří kontrolní odbor. Je třeba v ulicích uvolňovat neoprávněn­ě zabraná místa, aby měli obyvatelé Prahy 1 kde parkovat,“zdůrazňuje místostaro­sta.

Městským částem pak přibudou nové starosti i od Nového roku 2018, kdy přestupky za parkování budou prvoinstan­čně řešit samy, a nikoliv už magistrát, který to dělá doposud. Pro odbor správních agend Prahy 1 i Prahy 2 to znamená nutnost rozšířit prostory i personální stavy. Výhodou naopak pro radnice bude, že část z vybraných pokut půjde do jejich kasy. funguje, se ukazuje, že to je jednoduché,“je přesvědčen Dolínek.

Odmítá také stížnosti ohledně překreslov­ání části modrých zón. „Díky tomu se zvyšuje prostupnos­t zón a nevzniká zde chráněná oblast jen pro místní, což systému zón někdy vyčítá zbytek Prahy. Každý sem může přijet na návštěvu nebo za staršími rodiči a příbuznými, byť musí zaplatit,“dodává náměstek primátorky.

Novinka se dotkne oblastí v centru metropole, kde je vůbec největší nedostatek parkovacíc­h míst v Praze. Pro místní obyvatele je v tomto ohledu největší změnou, že jim přestanou sloužit parkovací karty, které mají za okny. Řidiči však narychlo na úřad nemusí. Platnost jejich karet se totiž automatick­y převede do nových elektronic­kých oprávnění, která bude na základě registračn­ích značek nově kontrolova­t speciální vůz s kamerami.

Teprve krátce předtím, než jim roční platnost skončí, si ji musí prodloužit na výdejně své městské části. Do budoucna bude možné si vše potřebné vyřídit přes internet, ale v tuto chvíli to ještě nejde. „Jelikož stále nemáme přístup do registru vozidel, musí prvožadate­l zatím vždy osobně dojít na výdejnu s technickým průkazem,“vysvětluje vedoucí

odboru dopravy a územního rozvoje Prahy 2 Josef Gál.

Podle něj městská část se změnou systému žádný zásadní nárůst žádostí o parkovací oprávnění neeviduje, jejich počet se stále pohybuje kolem 14 tisíc. Přestože radnice o novinkách informuje na svých webových stránkách i v radničních listech, Gál přiznává, že jeho oddělení musí v posledních dnech řešit množství dotazů občanů. A podobné zkušenosti má i Praha 1, kde pravidelně parkuje asi 8,5 tisíce aut řidičů z Prahy 1.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia