MF DNES

Lidé odmítají protest taxikářů

-

Jedenaosmd­esát procent Pražanů nesouhlasí s protesty taxikářů proti řidičům Uberu, jedenasedm­desát procent dotázaných navíc považuje protesty za neoprávněn­é, uvádí to zářijový průzkum společnost­i NMS Market Research.

Uber je podle taxikářů nelegální. Potyčky mezi pražskými taxikáři a řidiči Uberu jsou v posledních týdnech vyostřené. Taxikáři považují službu Uber za nelegální a na pondělí chystají protestní jízdu.

V průzkumu společnost­i NMS Market Research až 88 procent lidí uvedlo, že Uber zná, a 44 procent jej využije víckrát za měsíc. Taxíkem jezdí Pražané častěji, ale méně pravidelně. Víckrát než jednou měsíčně využije taxi jen šest procent lidí.

„Stále platí, že taxi si člověk zavolá častěji než Uber. Ale většinou jde o nárazové akce, jako cestu na letiště nebo oficiální či firemní jednání. S Uberem jezdí především mladší generace,“říká Kamil Kunc, Client Service Manager agentury NMS Market Research. Třiašedesá­t procent respondent­ů uvedlo, že Uber lidé využívají proto, že běžní taxikáři nejsou poctiví a více než polovina dotázaných se taxislužbá­m snaží vyhýbat.

Hlavní výhodou Uberu je podle průzkumu cena, skoro polovina Pražanů si myslí, že je to jediná výhoda proti taxíkům.

Se zrušením Uberu by souhlasilo sedm procent Pražanů, více než polovina dotázaných je proti zrušení. „Přesto jsou si Pražané vědomi, že by měl být Uber nějakým způsobem regulován. Pro to, aby měli řidiči Uberu stejné férové podmínky jako taxikáři, je skoro polovina Pražanů, jen čtvrtina by Uber neregulova­la vůbec,“dodává Kunc. (stu)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia