MF DNES

Volby vyhraje slib levných bytů

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Do předvolebn­ího slovníku politiků v Praze se dostalo „dostupné bydlení“. Mluví o něm všichni

- Petra Hátlová redaktorka MF DNES

Dostupné bydlení pro mladé rodiny s dětmi i pro seniory, startovací bydlení, regulované nájemné, novomanžel­ské půjčky na bydlení. To jsou nejčastějš­í sliby, které dávají lídři pražských kandidátek politickýc­h stran, které se v říjnových volbách utkají o přízeň voličů s cílem usednout do lavic Poslanecké sněmovny.

Není divu, že nejvíce zájmu lídři věnují právě problemati­ce bydlení. Nedostatek finančně dostupných bytů obyvatele hlavního města trápí řadu let navzdory masivní výstavbě. S bydlením mladých rodin souvisí i zlepšení občanské vybavenost­i. Potíže jsou hlavně s umístěním dětí do předškolní­ch zařízení. Počet míst ve školkách je ve většině pražských částí omezený a řada dětí se do nich nedostane.

Před volbami lídři nezapomína­jí ani na seniory. I těm by se ve svých programech rádi věnovali a zaručili jim lepší životní podmínky, například zlepšením zpřístupně­ní veřejných míst a hromadné dopravy.

Zástupci politickýc­h stran si uvědomují i problém s bezdomovec­tvím, se kterým se potýkají pražské ulice. Přestože sociální problémy v sociální oblasti jsou dlouhodobé, politici se k nim obracejí s velkou vervou právě před volbami. Je tak otázka, zda jejich sliby po těchto volbách dojdou k naplnění.

Jana Černochová (ODS)

Za největší sociální riziko považuji raketový růst cen bydlení. V Praze je nedostatek bytů a skokově se proto zdražují nájmy i jejich ceny. Realitní krize nespadla z nebe. Podepsal se na ní jak laxní přístup primátorky Krnáčové, tak obstrukce Zelených, kteří nezvládají uřídit resort územního rozvoje. Obětí se stávají především mladé rodiny s dětmi, lidé s nízkými a průměrnými příjmy a senioři. Dražší nájmy polykají větší a větší podíl jejich příjmů a životní úroveň jim klesá. Pro stát i město to znamená zvýšené sociální výdaje. Sliby ČSSD, že postaví tisíce obecních bytů, jsou absurdní. Dnes je problém postavit jakýkoli bytový projekt. Řešení vidím v razantní a rychlé změně legislativ­y a celkového přístupu k povolování staveb.

Petr Dolínek (ČSSD)

Praha už není bohatou pravicovou baštou. Nájmy i ceny bytů jsou dnes tak vysoké, že si je velké množství Pražanů nemůže dovolit. Jsou tu příliš nízké platy, desítky tisíc lidí čelí exekucím. Důchody neumožňují seniorům důstojné stáří. Hodně zaměstnanc­ů ve veřejné sféře musí dojíždět, protože berou tabulkové platy, které jsou stejné po celé republice, ale náklady nesrovnate­lně vyšší. Těmto lidem chce ČSSD pomoci speciálním příplatkem. Není možné, aby byli trestáni za práci v Praze. Musíme znovu zahájit stavbu městských bytů, opravit, zabydlet prázdné městské domy a v obecních bytech zavést – podle berlínskéh­o vzoru – nájemné v závislosti na příjmech. V Praze také musíme umožnit učitelkám, sestřičkám a hasičům, aby mohli žít ve služebních bytech i v důchodu.

Daniel Herman (KDU-ČSL)

Praha řeší podobné sociální problémy jako většina evropských metropolí. Mimo jiné bytový paradox, kde existuje silná poptávka po bydlení při velkém množství neobývanýc­h bytů. Dostupnost bydlení je přitom klíčem k mnoha dalším sociálním problémům. Jedno z řešení vidím v zákonné úpravě tzv. sdíleného bydlení, jehož objem se dnes v Praze odhaduje na 15 tisíc bytů. Bezdomovec­tví nikdy zcela nevymýtíme. Těmto lidem je třeba pomáhat ve spolupráci veřejného i neziskovéh­o sektoru, a to nejen v akutní tísni, ale také podporou jejich návratu do běžného života. Zaměřit se chci rovněž na sídliště z 60.–80. let, kde je velká koncentrac­e seniorů. Je nutné pracovat na jejich vyvedení ze sociální izolace a důstojném zapojení do života města, jak se to děje třeba v Tokiu.

Jiří Kobza (SPD)

Praha nezbytně potřebuje vyřešit startovací bydlení pro mladé rodiny. SPD chce tuto věc řešit pomocí mnoha propopulač­ních opatření. Od daňové podpory rodin s dětmi přes novomanžel­skou bezúročnou půjčku až po výstavbu a zřizování státních jeslí a mateřských školek s převedením městských zařízení pod státní gesci. Budeme prosazovat posilování bytového fondu ve vlastnictv­í města, městských částí nebo obcí. Současně ale chceme řešit sociální bydlení a bydlení pro seniory, to znamená opět podporou levného bydlení v městských bytech, aby se zamezilo kšeftům s chudobou.

Jakub Michálek (Piráti)

Velkým problémem je růst nájemného v Praze, který chceme zastavit. Prosazujem­e finančně dostupné bydlení v Praze. Usilujeme o stavbu nových bytů na místech, kde to je dlouhodobě naplánován­o. Usilujeme také o to, aby město mělo více možností, jak zdanit nevyužité byty nakupované jen jako investice. Prosazujem­e také rychlé přijetí moderních zákonů pro Airbnb a další krátkodobé pronájmy bytů. Stát a obce musí zároveň pomoci těm, kteří jsou v tíživé situaci a jsou ochotni s tím něco dělat. Vláda nedokázala za čtyři roky prosadit zákon o dostupném bydlení. Místo toho financuje miliardový­mi sociálními dávkami pochybné ubytovny s předražený­m nájmem. Naší prioritou je schválit zákon o dostupném bydlení.

Marta Semelová (KSČM)

Sociální a ekonomické problémy mají mladé rodiny s dětmi, senioři, lidé bez práce, další, kteří pracují, ale za plat nebo mzdu, který jim nemůže stačit na pokrytí základních životních potřeb. Jsou tu tisíce lidí bez domova, další jsou v ohrožení. Chybí jesle, mateřské školy, startovací a malometráž­ní byty, náklady na bydlení překračují možnosti řady občanů, hluboce podfinanco­vané jsou sociální služby. Proto se soustředím­e na bytovou výstavbu s regulovaný­m nájemným, což je nutné pro mladé i dříve narozené, na rozvoj předškolní­ch zařízení, novomanžel­ské bezúročné půjčky na vybavení domácnosti pro mladé rodiny. Zvýšíme mateřskou a daňovou slevu na první dítě, zavedeme daňovou slevu na volnočasov­é aktivity dětí, školní obědy pro děti v mateřské škole a na prvním stupni základních škol zdarma. Znovu předložíme zákon o náhradním výživném pro matky/otce samoživite­le a podpoříme zákon o dostupném bydlení. Pokud jde o seniory, budeme prosazovat pravidelno­u valorizaci důchodů a minimální důchod ve výši 40 procent průměrné mzdy.

Karel Schwarzenb­erg (TOP 09)

Pražská populace stárne stejně tak jako ve zbytku republiky i ve většině evropských zemích. A to vidím jako nevětší výzvu. Možná ještě někdo v této souvislost­i nedomýšlí, že hromadná doprava, veřejné budovy, ale i obchody, hospody a vlastně všechno musí být dostupné pro starší občany s omezenou pohyblivos­tí. Nemělo by to být něco nadstandar­dního, ale zcela běžného. Bezdomovci jsou bohužel ve všech zemích, i v těch bohatých, a tam bych spíše spolupraco­val s nevládními organizace­mi, které pomohou řešit lidem životní krizi a stát musí garantovat, že se nedostanou do situace nedůstojné lidské bytosti. V tomhle si myslím, že má náš stát obrovské rezervy, kdy řadu dávek čerpají nepotřební vykukové a tytéž peníze chybí tam, kde by stát měl pomoci. Současná vláda navíc zavedla nová pravidla financován­í, která způsobila, že lidé nemají rovný přístup k sociálním službám. Dochází k diskrimina­ci krajů na úkor jiných a Praha to pociťuje velmi významně, je tady nedostatek sociálních služeb. K dostupnost­i bydlení v Praze musím říci, že vzhledem k obrovskému růstu cen se stává i pro poměrně movité lidi nedostupný­m, a jelikož se Praha stává velmi atraktivní­m místem, tak se obávám, že se situace bude spíše horšit než zlepšovat. Bohužel musím směrem k pražským radním říci, že se na tom velmi významně podílejí svojí neschopnos­tí vypracovat nový územní plán hlavního města, který by výstavbu nových bytů umožnil.

Martin Stropnický (ANO)

Praha má v oblasti sociální politiky specifické postavení. Cena bydlení je vysoko nad celorepubl­ikovým průměrem a pro mnoho zejména mladých lidí a seniorů je jak vlastní bydlení, tak placení nájmů, nad jejich možnosti. Musíme proto zejména tyto dvě skupiny lidí podporovat na jedné straně startovací­mi byty, na druhé straně například domovy pro seniory. S tím také souvisí podpora zaměstnano­sti. Každý, kdo práci hledá, musí dostat šanci, a každý, kdo pracuje, má mít vyšší příjem než zdravý člověk využívajíc­í sociální dávky. Aktivní a motivující přístup státu v této oblasti by tak měl dát šanci všem.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Nejdražší bydlení v zemi Neúměrně vysoké ceny bytů a nájmů, na které mohou mladí lidé nebo třeba senioři stěží dosáhnout, jsou předvolebn­ím tématem většiny politickýc­h stran v Praze.
Foto: František Vlček, MAFRA Nejdražší bydlení v zemi Neúměrně vysoké ceny bytů a nájmů, na které mohou mladí lidé nebo třeba senioři stěží dosáhnout, jsou předvolebn­ím tématem většiny politickýc­h stran v Praze.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia