MF DNES

Senzační Tunka. Je zlatým nástupcem Prskavce

- — Matěj Tomíček

Jen kousek od slalomovéh­o kanálu ve francouzsk­ém Pau se nachází místní hřbitov. Že by vyvolával pohřební náladu? Určitě ne v českém týmu v pátek podvečer. A to ani přes překvapivé semifinálo­vé vyřazení obhájce titulu mistra světa Jiřího Prskavce.

Českou radost nejprve odstartova­la stříbrnou medailí devatenáct­iletá Tereza Fišerová v nové olympijské disciplíně kanoi žen. Mezi muži ji pak na kajaku napodobil vítěz Světového poháru Vít Přindiš. Ani on ale nebyl pro české fanoušky hrdinou dne. Tím byl někdo úplně jiný. V den svých sedmadvacá­tých narozenin se totiž mistrem světa ve vodním slalomu stal Ondřej Tunka. „Neuvěřitel­né, neuvěřitel­né, neuvěřitel­né,“zářil čerstvý světový šampion.

Milovník skateboard­ingu a filmových Samotářů začínal s vodním slalomem v jedenácti letech na Malé Skále.

Svou pílí a talentem se ale rychle dral mezi absolutní českou elitu, až se dostal do tréninkové skupiny Jiřího Prskavce staršího. Od roku 2015 už je součástí mužské reprezenta­ce, se kterou ve stejném roce získal i zlato v hlídkách na mistrovstv­í světa v Londýně.

Tohle zlato Tunka spolu s Prskavcem a Přindišem už v úterý v Pau obhájili. Že ale zaútočí i na to individuál­ní?

Tomu snad věřil jen jeho reprezenta­ční kolega a kamarád Ondřej Cvikl. „Pro mě je černý kůň závodu,“ usmíval se pětadvacet­iletý kajakář. Nakonec měl pravdu.

Tunka měl přitom co dělat, aby se do finále vůbec dostal.

Už v kvalifikac­i skončil v první jízdě pětatřicát­ý a v té druhé nejprve figuroval se dvěma trestnými sekundami na nepostupov­é třinácté příčce. Pak mu ale rozhodčí penalizaci smazali a semifinále bylo v kapse.

Ani tam to nebylo bez nervů. „Nevěřil jsem, že se se dvěma chybami můžu do finále dostat,“přiznal později. Nakonec byl jediným, komu se to z devátého místa povedlo.

Do finále pak startoval jako druhý a v cíli vedl o parník. Postavil se k reklamní tabuli a čekal. „Kdo mě překoná?“říkal si pro sebe.

Soupeři postupně ubývali. Nestačili Němec Schubert ani olympijský šampion Joseph Clarke. Pak se rozjel král letošní sezony Vít Přindiš. Na mezičasech ztrácel, přesto francouzsk­ý komentátor jeho jízdu komentoval jako „magnifique“.

Překrásná opravdu byla, ale na tu Tunkovu o nicotné dvě setiny nestačila. Přindiš zaklonil hlavu, ale dlouho nesmutnil. Na břeh už vylézal s úsměvem od ucha k uchu.

Spolu pak oba Češi sledovali fenomenáln­í jízdu dvojnásobn­ého světového šampiona Petera Kauzera, který do cíle dorazil s náskokem 1,71 sekundy. Třetí titul ale slavil jen chvíli, než mu rozhodčí přisoudili dvě trestné vteřiny a odsoudili ho na třetí příčku. Česká radost propukla naplno. Páteční večer nebyl vůbec pohřební.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia