MF DNES

Kluci, koukejte, jak se dělá klička

Před pěti lety do Česka dorazila fotbalová metoda Coerver

-

Tak se to dělá!

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

ošetilec, nebo vizionář?

Tomáš Klečka fotbal nikdy nehrál, ale není mu lhostejné, že v Česku upadá. I když manželka protestova­la, vzal úspory, od bank si půjčil miliony a přivedl do Česka tréninkovo­u metodu zvanou Coerver, která si zakládá na perfektním ovládání míče. Pravda, musíte za své děti zaplatit – a docela dost, ale z mladých hráčů se díky tomu stávají daleko lepší technici. Už je to vyzkoušené. Nebojí se hrát jeden na jednoho, udělat vtipné kličky, rozhodnout zápas.

Firma na zlepšování trenérů a malých fotbalistů funguje pět let s celkovým obratem 30 milionů korun.

„Našeho hlavního instruktor­a, který teď školí všechny trenéry v Benfice Lisabon, jsem vzal loni na zápas Plzeň – Slavia. Schválně jsme se zaměřili na to, že budeme sledovat kličky,“začne Klečka vyprávět.

Kolik jste jich napočítali?

skvělý první dotek, zpracování, rychlost a přesnou přihrávku. Pokud autobus nepokoříte, jste bez zakončení.

Jenže za učení u vás musí rodiče zaplatit. Pět nocí, 25 hodin tréninku, osm tisíc korun.

U nás si musíte trénink koupit, ale zároveň k tomu dáváme celé naše know-how. Když čeští trenéři vyrazí do ciziny na stáž, stojí je to nemalé peníze a uvidí jen vybrané tréninky, uslyší jen určité informace. Všechny kluby mají navařený vlastní guláš, ze kterého vám dají jen ochutnat. Coerver je jediná velká značka, která know-how nedrží, nýbrž ho prodává všem. Realu, Benfice, Bayernu, Spartě... ostatní? My to nabízíme, byť komerční cestou. Je to jiná práce než v klubech. Tam když vám pět kluků z patnácti nezvládne kličku doleva, vy jako trenér musíte jít dál, protože nemáte na doučování čas. A těm pěti klukům to bude navždy chybět. Prakticky všem chybí cit pro míč.

Kam tím míříte?

Do minulosti. Na sídlištích už dávno neuvidíte bandu kluků, jak se na plácku perou o balon. Dřív byly fotbálky součástí života. Proto vyrostli Nedvědové, Poborští, Šmicerové, Kollerové. Malovali si branky na zdi a sázeli se, kdo trefí hezčí šibenici. Byli to kluci, kteří měli tisíce a tisíce doteků s míčem navíc.

My nabízíme trénink navíc. Konkrétní, kvalitní a nebojím se říct, že sakra efektivní.

Vy jste kopal kde?

Právě že nikde, přesto se necítím provinile, když mluvím jako trenér. Můžou za to nekonečné debaty se skutečnými trenéry, se skauty, s rodiči, s fotbalovým­i personami. Pracoval jsem pro agenta Nehodu, organizova­l obrovské mládežnick­é turnaje, jsem u toho dvacet let.

Poznáte talent?

Trenér francouzsk­é reprezenta­ce Deschamps tvrdí, že talent u mladých hráčů neexistuje. Že je to něco, co se projeví až časem na nejvyšší úrovni. Pokud k nám přijde prvňák, který si doma na zahradě už dva roky zarputile kope s tátou, bude umět daleko víc než kluk, který teprve začíná. Ale o tom druhém přece nemůžete říct, že nemá talent. Anebo jinak: když přijdou kluci na nábor do Sparty, bývají to titíž kluci, kteří kopou třeba v Zadní Třebani, jenže během dvou tří let je u nich vidět extrémní progres, protože pracují v daleko lepších podmínkách, častěji, s metodikou a proškolený­mi trenéry. Poslouchej­te, ať jste lepší!

Dobře, ale k čemu je potom vaše metoda?

Je revoluční a věrohodně vám doložím, že funguje. Coerver se od klubu liší tím, že rozvíjí jednotlivc­e na úkor výsledků týmu. To je můj vzkaz: Chcete vychovat individual­ity a hráče pro velké kluby, nebo žáčky trénovat hlavně kvůli tomu, abyste o víkendu vyhráli mistrák?

Samozřejmě si vyberu variantu A.

I já, proto se děti musí naučit perfektně ovládat míč v rychlosti a rozvíjet individuál­ní dovednosti. Český fotbal v tom roky strádá, přešlapuje na místě a dohledává hráče jinde. Proto vznikají akademie, proto je tu Coerver, který má pět pilířů: techniku, rychlost, sílu, rozhodován­í a charakter.

Ale na to se přece zaměřují také v klubech.

Jistě. Třeba Sparta dvakrát do roka pořádá nábor žáků od šesti do dvanácti let. Kdokoli přijde a zaujme trenéry nadstandar­dní dovedností, nejlépe celou sadou dovedností, má šanci. Proto si Sparta nebo Slavia můžou dovolit své týmy neustále doplňovat. A vidíte, stejně pak do áčka nakoupí cizince, kteří mají něco navíc. Ale kupříkladu Plzeň nebo Olomouc už jsou limitované.

Čím?

Regionem. Zatímco Sparta si klidně vezme kluka z Olomouce, Sigma si hráče z Prahy přiláká sotva. To spíš z Uničova, Prostějova nebo Šumperka. To jsou zákonitost­i fotbalové pyramidy, která funguje všude.

A jak to tedy funguje u vás?

Máme individual­izovaný trénink. Čtyřiadvac­et hráčů rozdělíme na tři osmičky. Jedna dělá drilová cvičení, druhá skupinové kombinace, třetí herní. Technika se musí zkoušet v praxi. Všechny kluby požadují, aby děti dokázaly přenést dovednosti do zápasů, ale jak to udělat, když se dostanou k míči třikrát za poločas? Trenér na ně křičí, rodiče jsou nervózní. U nás se nekřičí, ale vysvětluje, učí, opakuje a manipuluje s obtížností.

 ??  ?? I bývalý reprezenta­ční kouč Pavel Vrba doporučuje, aby malí fotbalisté dostávali tréninky navíc. Technika je nutná.
I bývalý reprezenta­ční kouč Pavel Vrba doporučuje, aby malí fotbalisté dostávali tréninky navíc. Technika je nutná.
 ??  ??
 ??  ?? Míč pod podrážkou nebo na nártu. Elegantně ho překulovat přes špičku, zrychlovat u toho a ještě se vyhýbat soupeřům. To je holandská škola. 2x foto: www.coerver.cz
Míč pod podrážkou nebo na nártu. Elegantně ho překulovat přes špičku, zrychlovat u toho a ještě se vyhýbat soupeřům. To je holandská škola. 2x foto: www.coerver.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia