MF DNES

Fakta Klečka a Coerver

-

(43) je vášnivý běžec, ale před pěti lety přivedl do Česka a na Slovensko fotbalovou metodu která vychází z holandské školy a zakládá si na perfektním ovládání míče. Klečka pořádá kempy pro děti, akademie i školení pro trenéry.Více na webu

Prosím?

Každý trenér musí najít pro svou skupinu ideální úroveň obtížnosti, což je největší umění. Nemůžete po sedmiletýc­h chtít, aby dělali to, co neumějí ani dvanáctile­tí. Musí se k tomu dostat postupně, přirozeně a ve správném čase.

Šestnácti- sedmnáctil­etí za vámi asi nechodí, co?

To je pozdě. Optimální je zlatá doba učení, od sedmi do dvanácti. Nikdo neudělá kličku, aniž se jí učil předem. Ovšem někdo to zvládne za tři opakování, protože je koordinačn­ě nadaný a má cit pro míč, někdo to musí vyzkoušet třistakrát. Arjen Robben z Bayernu to opakuje dvacet let. Aby v té jedné kličce, kterou dělá, byl nejlepší a nepolapite­lný. Po tréninku si postaví panáka a jede tu kličku padesátkrá­t do omrzení.

Robben patřil mezi žáky holandskéh­o kouče Wiela Coervera?

Byl jedním z prvních. Pan Coerver jezdil po Jižní Americe a hledal důvody, proč fotbalistů­m v Evropě chybí cit pro míč, proč se Brazilci nebo Argentinci nemusí koukat na balon, a přesto ho ovládají. Vymyslel metodu, natočil k tomu jednoduchá cvičení na kazetu VHS a mnohé kluby se k tomu dodnes vracejí.

Vím, technická abeceda.

Třeba na Spartě tomu říkají „herní činnost jednotlivc­e“, čili HČJ. Barcelona, Ajax nebo Real pracují na stejném principu, jen se to nejmenuje Coerver. Na názvu nesejde, jde o obsah. I čeští trenéři Komňacký nebo Vrba si tu kazetu koupili, když před třiceti lety hledali inspiraci, jak trénovat mládež.

Máte u nich zastání?

Troufnu si říct, že stoprocent­ně, protože specializa­ce na techniku je naprosto zásadní. Nedávno jsme s našimi instruktor­y přijeli do Zlína. Trenér Páník sledoval celý trénink a pak měl osobní proslov ke všem mládežnick­ým kolegům, kteří tam byli s ním: Pánové, u šéfů udělám všechno pro to, abychom to do Zlína dostali. Vím, že já nebudu mít hned příští rok nová esa do áčka, ale vy vychováte lepší hráče pro budoucnost Zlína.

Upřímně, zhruba kde se ve fotbalové pyramidě nachází vaše metoda?

My nejsme fotbal, jen pomůcka ke zlepšení. Sám Wiel Coerver říkal o své metodě, že je to „piece of cake“, kousek fotbalovéh­o koláče. Víte, Češi nemůžou budovat vlastní fotbalové know-how, jak to před patnácti lety udělali trápící se Němci. My na to nemáme čas a hlavně peníze. Nemusíte se podívat na kvalifikač­ní tabulku, abyste pochopili, že nám ujel vlak. Fotbal se zrychlil a rozhodují v něm především individuál­ní schopnosti, které se musí pilovat den co den.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia