MF DNES

Znakový jazyk cestou z osamění

V Česku nám připadá úplně normální, že o děti s tělesným postižením pečujeme jako o ostatní a snažíme se jim jejich omezení vynahradit. V některých zemích Afriky tomu tak bohužel není. Na postižené děti se lidé často dívají jako na posedlé zlým duchem, st

-

Vroce 2014, když se zaváděl program komunitní rehabilita­ce Světla pro svět v Arba Minch v Etiopii, bylo Meretnesh sedm let. Narodila se jako neslyšící v domku na předměstí. Neměla jak komunikova­t se svojí rodinou ani s ostatním okolím – byla odkázaná na jednoduché posunky, ve kterých byla schopná ukázat jen své základní potřeby. Byla zakřiknutá, nehrála si s ostatními dětmi a držela se stranou.

To, že v Etiopii, v jedné z nejméně rozvinutýc­h zemí světa, neexistuje státní systém péče o děti s postižením, asi není třeba říkat. Tuto roli se do určité míry snaží suplovat neziskové organizace, které přinášejí nejen peníze, ale i bohaté zkušenosti se sociálními službami.

Při mapování potřeb v nové spádové oblasti našli terénní pracovníci Meretnesh – fyzicky sice v pořádku, psychicky ale osamělou a frustrovan­ou z nemožnosti sdělit komukoli své myšlenky. Dívky se ujal zkušený sociální pracovník. Postupně ji i celou její rodinu naučil znakovou řeč. Podařilo se mu nadšení pro výuku vzbudit i v dětech a dospělých ze sousedství. Díky tomu je dnes Meretnesh schopná se domluvit s většinou lidí ve svém okolí, umí nejen vyjádřit základní potřeby, ale sdělovat své pocity, přání a nápady. Její život se proměnil z úplné izolace v postavení normálního platného člena své malé komunity. Její radost a nadšení z toho, že se se světem konečně domluví, je očividná.

V rámci programu byl ve znakovém jazyce vyškolen i místní učitel. Meretnesh tedy může chodit do školy s ostatními dětmi, mezi kterými si okamžitě našla kamarády. Patří dnes k nejbystřej­ším žákům, což je pro mnoho dětí s postižením typické – dostanou-li šanci, váží si jí.

 ?? Foto: Světlo pro svět ?? Meretnesh Etiopská dívka od narození neslyšela. Díky Světlu pro svět se naučila znakovou řeč, chodí do školy a zapojila se do života.
Foto: Světlo pro svět Meretnesh Etiopská dívka od narození neslyšela. Díky Světlu pro svět se naučila znakovou řeč, chodí do školy a zapojila se do života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia