MF DNES

Už není posedlá zlým duchem, už se umí smát

-

Bezuayehu z Etiopie se narodila se spastickou paralýzou. Otec se za ni styděl a rodinu opustil. Matka se nejprve snažila o holčičku starat a nosila ji s sebou na trh, kde prodávala. Jak ale dívka vyrostla, matka ji neunesla. Před sousedy holčičku schovávala, nechala ji ležet a živořit na zadním dvorku. Péči o ni nezvládala, nevěděla ani, jak dceru udržet v čistotě.

Když jí bylo jedenáct, našla dívku terénní pracovnice Světla pro svět. „Na začátku jsem nevěděla, jestli ji mohu zachránit,“vypráví Abaynesh. „Začala jsem pomalu. Nejdřív jsem ji umyla, pak jsem jí dala čisté šaty a dohlížela na zlepšení hygieny.“

V dalším kroku se Abaynesh věnovala sousedům. Věřili, že Bezuayehu je posedlá zlým duchem. Abaynesh jim vysvětlila, co dívce je, pozvala je do domu a představil­a je. Matka Bezuayehu sebrala odvahu a začala s dívkou pravidelně cvičit.

Ta už nyní může hýbat rukama a po rehabilita­ci dokáže sedět. Světlo pro svět vyrobilo pro dívku speciální židli. Kožené řemínky ji přidržují, pokud sedí nejistě. Bezuayehu teď většinu času tráví v pokoji a oknem se dívá na rušnou ulici. Je šťastná, když může pozorovat lidi okolo sebe.

Nejkrásněj­ším momentem pro její matku bylo, když Bezuayehu poprvé v životě sama jedla. „Nikdy bych nevěřila, že to moje dítě dokáže,“říká šťastně.

Mají teď před sebou další cíl: pokud se Bezuayehu naučí komunikova­t s okolím, mohla by začít chodit i do školy. Bezuayehu se teď většinou usmívá. Má krásný úsměv, jako by chtěla říct: „Už mám svou cestu...“

 ?? Foto: Aleksandra Pawloff ?? Narodila se se spastickou paralýzou, po rehabilita­ci už sedí a sama jí.
Foto: Aleksandra Pawloff Narodila se se spastickou paralýzou, po rehabilita­ci už sedí a sama jí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia