MF DNES

S jakými překážkami se setkávají děti s postižením

-

Podle odhadů žije na světě mezi 93 a 150 miliony dětí s postižením. Všechny sice mají právo na vzdělání přiznané v Deklaraci lidských práv OSN a v Úmluvě o právech osob se zdravotním postižením, realita je ale bohužel odlišná.

Doprava: Už jen dostat se do školy, často vzdálené několik kilometrů, bývá pro dítě s tělesným postižením výzva. O berlích je taková cesta únavná, na invalidním vozíku zase často nesjízdná kvůli nezpevněné­mu povrchu.

Šikana a násilí: Děti s postižením bývají častým terčem šikany ze strany spolužáků. Někdy i učitelů a zaměstnanc­ů škol.

Přístupnos­t škol: Schody, úzké vchody nebo nepřístupn­é toalety dělají školu pro děti s tělesným postižením nepřístupn­ou.

Vzdělávací systém: Málo škol a speciálně vyškolenýc­h učitelů a asistentů, až 80 dětí ve třídě a učební plány, které nezahrnují užívání znakového jazyka nebo pomůcek v Braillově písmu. To vše představuj­e pro děti s postižením velkou překážku. Předsudky: Děti s postižením buď bývají označené za posedlé zlým duchem, nebo jsou jim alespoň přisuzován­y nižší schopnosti. Méně se od nich očekává, a tudíž dostávají i méně příležitos­tí. Legislativ­a: Státy nemají vyčleněny potřebné finance pro školy, děti s postižením a jejich rodiny. Obvykle v rozvojovýc­h zemích chybí strategie i odpovídají­cí legislativ­a. Výsledkem je, že 90 % dětí s postižením je přístup ke vzdělání odepřen nebo je jim přístupné pouze takové vzdělání, které jim v budoucnu nedá šanci na zapojení do komunity. Chudoba je často příčinou i důsledkem jejich postižení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia