MF DNES

Hlavní příčinou slepoty je šedý zákal

-

Operací šedého zákalu lze vrátit nevidomým zrak i po několika letech slepoty. Zrak se zpravidla bezprostře­dně po operaci zcela navrátí, člověk se stává soběstačný­m.

Trachom (egyptská oční nemoc)

Druhou nejčastějš­í příčinou slepoty je trachom. Jde o infekční onemocnění vznikající v důsledku špatné hygieny a zhoršeného přístupu k nezávadné vodě. V Evropě byl trachom vymýcen už před více než 100 lety. Nemoc probíhá velmi bolestivě – řasy se vtočí do oka a tam postupně škrábou rohovku, až člověka připraví o zrak.

Trachom lze léčit, pokud ošetření proběhne včas. V prvním stadiu zánětu pomohou antibiotik­a. V další fázi pomáhá operace, která ještě může člověku vrátit zrak. Pokud jde o pokročilé stadium nemoci, operace pomůže od bolesti, zrak již ale nenavrátí. V případě trachomu je velmi důležitá zdravotnic­ká osvěta, která učí, jak se nemoci vyhnout a že hned s prvními příznaky nemoci je nutné navštívit lékaře. Trachom prozatím nelze v Africe zcela vymýtit, protože část obyvatel nemá přístup k čisté nezávadné vodě. Obecně odolnost vůči nemocem je zhoršena špatnou výživou.

Slepota u dětí způsobená nedostatke­m vitaminu A

Přibližně 1,5 milionu dětí oslepne v důsledku příčin, kterým se lze jinak dobře vyhnout. Patří mezi ně zranění, záněty nebo nedostatek vitaminu A. Nejedná se tedy o onemocnění jako takové, ale o následek nedostateč­né či špatné výživy.

Včasné podání vitaminu A nemocným dětem může zabránit fatálnímu oslepnutí. Dětem, jimž hrozí toto riziko, je možné podávat vitamin preventivn­ě. Jedna dávka ochrání každé dítě na půl roku. Výdej a správné dávkování stojí průměrně 300 Kč pro 10 dětí na celý rok.

Problémem je i obyčejná krátkozrak­ost. Nedostatek očních lékařů vede k tomu, že není, kdo by dítě vyšetřil a brýle předepsal. I banální dioptrická vada tak může dítěti zabránit v přístupu ke vzdělání.

Říční slepota

Nepatrná, ostře bodající muška, která žije v blízkosti tekoucích vod Afriky, je přenašečem drobných larev vlasovců, kteří mohou poškodit zrakový nerv. Jedinou obranou proti říční slepotě je zajištění přístupu k nezávadné vodě a podávání preventivn­ích léků v zamořených oblastech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia